c S
Dnevne novosti

Za 103 projekta inovacija EU potpora od gotovo 342 milijun kuna

02.04.2020 07:05 ZAGREB, 1. travnja 2020. (Hina) - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potpisao je 103 odluke o financiranju projekata temeljem poziva "Inovacije u S3 područjima", koji će biti podržani s bespovratnim sredstvima iz EU fondova u iznosu od 341,7 milijuna kuna, objavilo je u srijedu Ministarstvo. 
Cilj tog poziva bio je potaknuti mala i srednja poduzeća (MSP) na komercijalizaciju inovacija proizvoda/usluga isključivo u skladu s identificiranim prioritetnim tematskim područjima i međusektorskim temama Strategije pametne specijalizacije (S3), navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo na svojim internet stranicama.

Temeljem tog poziva bilo je zaprimljeno ukupno 169 projektnih prijedloga, ukupne vrijednosti 1,4 milijarde kuna, s ukupno zatraženih bespovratnih sredstava u iznosu od 580,1 milijun kuna.Od toga, pozitivno je ocijenjeno 112 projektnih prijedloga, ukupnog iznosa bespovratnih sredstava iz EU fondova 364,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost tih projekata iznosi 943,6 milijuna kuna, navode iz Ministarstva, uz napomenu da za donošenje preostalih devet odluka treba pričekati završetak postupka prigovora ili zatražiti određena pojašnjenja od prijavitelja.

Ministar Horvat u priopćenju ističe kako je glavna svrha poziva bila omogućiti poduzetnicima potporu u poboljšanju i povećanju njihovih inovativnih kapaciteta."Dodjelom bespovratnih potpora podržat ćemo sve one koji su se u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjerili na proizvodnju i plasman inovativnih proizvoda ili usluga na tržište", naglasio je Horvat.Dodaje kako će te potpore i projekti u konačnici doprinijeti povećanju izvoza, a time i jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu.

"Čak i u ovim, za poduzetnike vrlo teškim i neizvjesnim vremenima, nastojimo svakom svojom akcijom i djelovanjem doprinijeti nastavku gospodarske aktivnosti na prostoru Hrvatske. Vjerujem da će i ova sredstva dati određeni doprinos u cijeloj ovoj situaciji", zaključio je ministar.Iz Ministarstva ističu kako je veliku podršku u provedbi poziva pružila agencija HAMAG-BICRO.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec je istaknuo je kako ta agencija, u suradnji s nadležnim ministarstvima, u ovim novim izazovnim vremenima nastavlja i dalje podupirati mikro, male i srednje poduzetnike, iz gotovo svih djelatnosti. "Svjesni trenutne gospodarske situacije, mi ćemo nastaviti kontinuirano provoditi sve započete programe, kao i nove mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Njima prvenstveno želimo osigurati potrebnu likvidnost poduzećima, a svim našim korisnicima već je stavljen i moratorij na plaćanje kreditnih obveza do kraja ove godine", istaknuo je. 

Iz Ministarstva navode kako je, što se tiče i nekih drugih provedenih ili još uvijek aktivnih poziva, ministar Horvat napomenuo kako je do sada doneseno i 886 odluka o financiranju temeljem poziva "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-ova kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)". Njihova vrijednost je oko 320 milijuna kuna, dok je preostalih 90-ak odluka, s iznosom potpore od 130 milijuna kuna, u završnoj fazi.