c S
Dnevne novosti

Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa

07.04.2020 07:15 BRUXELLES, 6. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Europski regulator za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je u ponedjeljak da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje širenja koronavirusa umjesto sadašnjih raznolikih aplikacija koje se koriste u članicama EU-a i koje bi mogle kršiti prava građana na privatnost.
Suočene s tisućama smrtnih slučajeva povezanih s novim koronavirusom, vlade u Europi počele su koristiti ili planiraju uvesti aplikacije za praćenje mobitela kako bi se identificiralo ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženima i kako bi se pratilo ljude u karanteni.

Mjere su izazvale kritike aktivista za zaštitu prava na privatnost, koji su zabrinuti da bi te mjere mogle ostati na snazi i kad kriza završi. Europski nadzornik je rekao da korištenje privremenih identifikatora emitiranja i bluetooth tehnologije u svrhu utvrđivanja kontakata štiti i privatnost i osobne podatke, ali ga zabrinjava raznolikost aplikacija koje su se pojavile i smatra da bi paneuropski pristup davao bolje rezultate.

"S obzirom na tu raznolikost, europski nadzornik za zaštitu podataka poziva da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za covid-19, koordiniranu na razini EU-a”, priopćio je šef EDPS-a Wojciech Wiewiorowski. "Idealno, potrebna bi bila također koordinacija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kako bi se od početka planski osiguralo globalnu zaštitu podataka”, smatra on.

Mobilne aplikacije koje se u ovome trenutku koriste uključuju poljsku Home Quarantine za građane koji se vraćaju iz inozemstva te irsku aplikaciju za dobrovoljno praćenje telefona.Telekom operateri kao što su Vodafone, Deutsche Telekom i Orange također su pristali dijeliti podatke o lokacijama mobitela s Europskom komisijom kako bi se pratilo virus. 

EDPS osigurava da institucije i tijela EU-a poštuju prava građana na privatnost pri obradi njihovih osobnih podataka.