c S
Dnevne novosti

Rent-a-car tvrtke traže dodatne mjere za spas sektora

16.04.2020 07:00 ZAGREB, 15. travnja 2020. (Hina) - Rent-a-car koordinacija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u srijedu je pozdravila Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu, ali i predložila još četiri hitne mjere za taj sektor, koje se odnose na duži moratorij na leasing, zakupnine na zračnim lukama, registraciju vozila te obustavu plaćanja RTV pristojbe.  
"Rent-a-car industrija u Hrvatskoj ostvaruje čak 90 posto svojih prihoda od turističkih najmova te je zbog krize cijeli sektor u potpunosti blokiran. Rent-a-car koordinacija HUP-a zato predlaže donošenje hitnih dodatnih mjera pomoći za sektor, kako bi se osiguralo zadržavanje zaposlenih i očuvanje rent-a-car kompanija do normalizacije poslovanja", navodi se u priopćenju.  

Za očuvanje rent-a-car industrije predlažu još četiri hitne mjere. Tako predlažu da se leasing moratorij dogovori na realno izvedivo razdoblje od 18 mjeseci, kroz izmjene mjera moratorija i reprograma otplate kredita svih onih koji su pogođeni krizom. Druga mjera koju predlaže rent-a-car koordinacija HUP-a je obustava naplate zakupnina na zračnim lukama tijekom obustave komercijalnih letova i njezino postotno umanjenje nakon što počne putnički promet.

Traži se i produženje trajanja registracija vozila na razdoblje od jednog do tri mjeseca, koliko su vozila van funkcije, kao i produženje roka u kojem se mora registrirati novo vozilo. Četvrta hitna mjera koju traži rent-a-car koordinacija je obustava RTV pristojbe. "U financijskom paketu pomoći od iznimne je važnosti Vladi RH predstaviti realnu nelikvidnost turizma u prvom dijelu godine te pozitivan tijek gotovine gdje se mogući višak (profit) ostvaruje tek krajem ljeta, pa je i sve odgode (kredit, leasing i drugo) važno planirati s minimalnim počekom do rujna 2021. godine jer ostale opcije nisu realne", smatraju u koordinaciji.

Predsjednik rent-a-car koordinacije HUP-a Mladen Petreski očekuje da će uskoro biti donesena i značajnija rasterećenja na području parafiskalnih nameta. "Kako su vozila naše osnovno sredstvo rada, za našu je branšu važno rastereti sva davanja vezana za vozila. Zato se nadamo skorom razmatranju prijedloga odgode obveze registracije novih vozila te produženje važenja registracija za vrijeme koliko su vozila bila van funkcije", ističe Petreski.

Dodaje i da leasing društva za sada odobravaju odgodu od tri mjeseca, što za rent-a-car tvrtke nije dovoljno. "Nužno je osigurati moratorij od barem 18 mjeseci koliko će trajati razdoblje obustavljenih prihoda i niske likvidnosti. Također, zbog obustave turističkih dolazaka, tražimo da se  obustavi i naplata zakupnina šaltera i parking prostora na zračnim lukama“, naglasio je Petreski.

Po podacima iz priopćenja, hrvatska rent-a-car industrija godišnje naručuje 15-18 tisuća novih vozila, ukupne nabavne vrijednosti 250 milijuna eura, što uključuje i velike iznose plaćenog PDV-a i posebnog poreza na motorna vozila, kao i registracije vozila. Rent-a-car u zadnjih deset godina nabavljaju 30 do 45 posto svih novo registriranih vozila u Hrvatskoj te je jedan od najvažnijih poslovnih segmenata za leasing društva i osiguravatelje. Godišnji prihod rent-a-car djelatnosti u Hrvatskoj procjenjuje se na oko 150 milijuna eura, uključivo PDV, a najveći dio je devizno naplaćeno izravno od turista i agenata iz inozemstva, ističu iz rent-a-car koordinacije HUP-a.