c S
Dnevne novosti

DZS: Prosječna neto plaća za veljaču 6.789 kuna

21.04.2020 07:20 ZAGREB, 20. travnja 2020. (Hina) - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 6.789 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 2,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
U odnosu na siječanj ove godine, prosječna isplaćena neto plaća realno je viša za 0,2 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za veljaču isplaćena je u proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 16.070 kuna, dok je najniža plaća, od 4.430 kuna, isplaćena u segmentu zaštitne i istražne djelatnosti.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za veljaču iznosila je 5.705 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za veljaču iznosila je 9.277 kuna, što je realno 0,5 posto više nego za siječanj.Na godišnjoj razini, prema veljači 2019., prosječna je bruto plaća bila realno viša za 2,6 posto. Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za veljaču iznosila 41,65 kuna, a bruto 56,91 kunu.U veljači je prosječna neto satnica bila za 13,7 posto veća nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 3,7 posto.

Bruto satnica je, pak, bila 14 posto viša na mjesečnoj, a 3,7 posto na godišnjoj razini. U veljači je bilo prosječno 160 plaćenih sati, što je za 12,6 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u proizvodnji kože i srodnih proizvoda (170), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (143).

Iz DZS-a napominju da se od siječnja ove godine prosječne mjesečne neto i bruto plaće po zaposlenome izračunavaju dijeljenjem ukupnih isplata brojem zaposlenih preračunanih na ekvivalent punoga radnoga vremena. Također su uključeni zaposleni u pravnim osobama koji imaju manje od 80 plaćenih sati, dodaju iz DZS-a.

Podaci o mjesečnoj neto i bruto plaći iskazuju se prema načelu obavljenih isplata u tekućemu za prethodni mjesec, što odgovara dinamici isplata u najvećem broju pravnih osoba te se i prosjek plaće odnosi na mjesec za koji je isplata primljena, što, pak, ne vrijedi za isplaćene neoporezive primitke (kao što su npr. nagrade za radne rezultate, prigodne nagrade, troškovi prehrane, smještaja, vrtića, itd.).

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u veljači ove godine su iznosili 893 kune.Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u veljači je, pak, iznosio 313 kuna.