c S
Dnevne novosti

Prosvjedi u Njemačkoj protiv mjera ograničenja zbog pandemije

04.05.2020 07:05 BERLIN, 2. svibnja 2020. (Hina) - U Njemačkoj je u subotu održano nekoliko prosvjeda protiv mjera ograničenja koje su uvele vlasti u pokušaju suzbijanja širenja koronavirusa.
Najveći prosvjed je održan u Stuttgartu gdje se, prema procjeni organizatora, okupilo oko 5000 građana. Organizator skupa, IT poduzetnik Michael Ballweg, rekao je da su građani došli na prosvjed kako bi se suprotstavili ograničavanju temeljnih građanskih prava poput prava na prosvjede i slobodu vjeroispovijesti. Prema navodima policije, prosvjedi su prošli mirno uz pridržavanje pravila o održavanju razmaka.

Prosvjed koji organizira udruga "Querdenker" (u prijevodu onaj koji razmišlja drugačije) je grad Stuttgart isprva zabranio, ali je zabranu po hitnom postupku ukinuo Ustavni sud. Ballweg svoj pokret opisuje kao "nestranački", dok kritičari primjećuju da na prosvjedima protiv vladinih mjera sve veću ulogu igraju radikalno desni aktivisti i pobornici teorija zavjera.

U Berlinu se u središtu grada, slično kao i proteklih vikenda, okupilo nekoliko stotina osoba premda su bila dozvoljena samo dva okupljanja s po 20 sudionika. Jedan od prosvjeda u Berlinu je pod sloganom "Dosta diskriminacije ljudi-guštera" organizirala stranka Bergpartei.