c S
Dnevne novosti

Sabor ovoga tjedna o imenovanju glavne državne odvjetnice

06.05.2020 07:25 ZAGREB, 5. svibnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor ovoga će tjedna raspravljati o sedam točaka, među njima i o Vladinu prijedlogu da za glavnu državnu odvjetnicu imenuje Zlatu Hrvoj Šipek.
Sabor imenuje državnog odvjetnika na Vladin prijedlog, na četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. O imenovanju Hrvoj Šipek Sabor će raspravljati u četvrtak, sjednica Odbora za pravosuđe sazvana je za srijedu. Za Hrvoj Šipek, aktualnu zamjenicu glavnog državnog odvjetnika, Vlada se odlučila nakon razgovora sa šest kandidata koji su se javili na raspisani poziv. Čelno mjesto u DORH-u upražnjeno je od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Sabor će u srijedu raspraviti Vladin prijedlog da dopuni Zakon o obveznim mirovinskim fondovima (OMF) i tako osigura pravovremeno postupanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom Covida-19. Dopunama zakona proširuje se spektar dozvoljenih ulaganja mirovinskih fondova i na depozite kod Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske središnje banke (ECB). "Riječ je o ulaganju koje nosi minimalne rizike, a može biti potrebno i korisno za mirovinske fondove", ustvrdio je ministar rada Josip Aladrović.

Mirovinskim fondovima daje se mogućnost pozajmljivanja novčanih sredstava od trećih osoba, u ukupnom iznosu do pet posto neto vrijednosti imovine fonda, putem repo poslova i transakcija prodaje i ponovne kupnje putem programa kreditiranja. Pozajmiti mogu na maksimalno pet godina kada je riječ o HNB-u ili ECB-u, a ne duže od tri mjeseca kada se radi o pozjamljivanju od trećih osoba. Hanfi se daje ovlast da samo u iznimnim situacijama odlukom poveća navedeni limit mirovinskim fondovima do 15 posto neto vrijednosti imovine fonda.

Zastupnici će u srijedu raspraviti i Vladin prijedlog da se dopuni Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, odnosno obustavi plaćanja spomeničke rente dok traju posebne okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa. Spomenička renta plaća se mjesečno od jedne do četiri kune po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora, koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.