c S
Dnevne novosti

Država će plaćati najamninu građanima čiji su objekti nastradali u potresu

15.05.2020 07:10 ZAGREB, 14. svibnja 2020. (Hina) - Vlada je u četvrtak donijela Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije i to u iznosu do maksimalno 70 kuna po metru kvadratnom.
Vlasnicima obiteljskih kuća, stanova i zaštićenim najmoprimcima koji su stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u vrijeme nastanka nepogode u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno poslovnim zgradama na spomenutim područjima i koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja), te stoga nisu podobne za stanovanje do obnove, financirat će se najamnina za zamjenski stan.

Najamnina će se plaćati vlasnicima koji na području od 20 kilometara od adrese oštećene kuće ili stana nemaju u vlasništvu drugu useljivu kuću ili stan. Apsolutni iznos koji će se financirati ograničen je brojem kvadratnih metara po članu kućanstva i cijenom najma po metru kvadratnom. Zamjenski stan tako može imati maksimalno 35 četvornih metara površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 četvornih metara, ali ne više od površine stana ili kuće u vlasništvu koja nije pogodna za stanovanje. 

Najamnina će se financirati u iznosu do maksimalno 70 kuna po metru kvadratnom. "To znači da će se primjerice samcu koji unajmi stan financirati najamnina iz ugovora o najmu, a maksimalno 2.450 kuna mjesečno, što predstavlja najamninu dobivenu množenjem 35 metara kvadratnih i cijene najma u iznosu od 70 kuna po metru kvadratnom, dok će primjerice četveročlana obitelj kojoj se iznajmi stan financirati nekretnina iz ugovora o najmu, a maksimalno 4.550 kuna mjesečno, što predstavlja najamninu dobivenu množenjem 65 metara kvadratnih i cijene najma od 70 kuna po metru kvadratnom", rekao je ministar državne imovine Mario Banožić. 

Financiranje najamnine za zamjenski stan osiguravati će se do obnove stana ili kuće, revizije oznake oštećenja iz preliminarnog pregleda zgrada nakon obavljanja hitnih i nužnih radova za popravak zgrada i stanova, osiguravanja adekvatnog smještaja u stanu u vlasništvu Republike Hrvatske ili do 1. rujna 2021. godine, a ovisno o tome koja okolnost prije nastupi. "Zbog toga se očekuje da će se najkasnije do rujna 2021. godine dio oštećenih stanova i kuća obnoviti na način da nisu oznake N1 ili N2, a i zbog toga što se do navedenoga datuma očekuje završetak gradnje zgrade u vlasništvu RH sa stanovima za smještaj osoba pogođenih potresom", rekao je Banožić.

Dodao je kako se procjenjuje da na do sada 40.535 prijava zahtjeva za pravni pregled zgrada i stanova, na 24 tisuće njih postoji oštećenje.Inače, do 11. svibnja 2020. godine pregledano je 19.459 zgrada od čega je 1.112 ocijenjeno neupotrebljivima zbog vanjskog utjecaja odnosno  oštećenja. 

Vlada predviđa da će prosječna cijena najamnine biti 3.500 kuna mjesečno, a financijska sredstva potrebna za provedbu odluke planirana su u iznosu od 52,5 milijuna kuna za razdoblje do 1. rujna 2021. godine. Sredstva za financiranje najamnina za zamjenske stanove prihvatljiv su trošak koji će Vlada Republike Hrvatske aplicirati na Fond solidarnosti Europske unije.