c S
Dnevne novosti

Članice WHO-a podržale neovisnu istragu o reakciji na pandemiju

20.05.2020 07:05 ŽENEVA, 19. svibnja 2020. (Hina/AFP) - Članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), njih 194 među kojima su Sjedinjene Države i Kina, usvojile su u utorak rezoluciju o neovisnoj procjeni reakcije UN-ove agencije na pandemiju novog koronavirusa.
Tekst je usvojen konsezusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, neovisne i potpune procjene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije. Tom procjenom, čiji su obrisi i dalje nejasni, trebale bi se pozorno proučiti mjere koje je WHO poduzeo zbog pandemije covida-19 i njihovu kronologiju.

WHO i generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus pod stalnim su pritiskom Sjedinjenih Država koje im predbacuju pristranost u vođenju epidemije u kojoj je dosad urmo više od 318.000 ljudi. Optuživši WHO da je "marioneta u rukama Kine", Washington je ocijenio da je organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbilljnosti koronavirusa kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

Američki predsjednik Donald Trump je već sredinom travnja obustavio američko financianje WHO-a i u ponedjeljak je zaprijetio da će ga zalediti na neodređeno vrijeme ako UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku od 30 dana.

Iako se u rezoluciji usvojenoj u utorak ne spominje Kina, Sjedinjene Države joj se nisu usprotivile. One optužuju Peking da je prikrio nesreću u laboratoriju iz koje je proistekla pandemija i zahtijevaju potpunu transparentnost. U ponedjeljak, prvog dana godišnje skupštine američki ministar zdravstva Alex Azar je izjavio da je "neuspješan odgovor WHO-a na pandemiju covida-19 odnio je mnoge živote".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je kritizirao neke zemlje ali ih nije imenovao, koje su zanemarile preporuke WHO-a o sustavnom testiranju i izoliranju te poštivanju strogih mjera fizičkog distanciranja. Tedros Adhanom Ghebreyesus je u ponedjeljak istaknuo da je WHO brzo proglasio uzbunu i obećao da će što prije, ali u prikladno vrijeme pokrenuti neovisnu istragu o postupanju organizacije.