c S
Dnevne novosti

Europska unija zabranila cigarete s mentolom

21.05.2020 07:10 BRUXELLES, 20. svibnja 2020. (Hina/dpa) - U Europskoj uniji u srijedu je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljnjem pokušaju da se obeshrabri mlade ljude od počinjanja pušenja.  
Zabrana aromatiziranih cigareta i duhanskih proizvoda stupila je na snagu 2016. godine, no proizvodi s tržišnim udjelom većim od 3 posto - poput cigareta s okusom mentola - uživali su izuzeće do danas.

Regulacija je dio EU direktive za duhanske proizvode koja je prihvaćena 2014. godine nakon napornih pregovora, pritisaka industrije i pravnih izazova. Direktiva je također naložila da cigarete i duhanski proizvodi na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja te da prekrivaju 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije.

Države članice također mogu imati i ogoljena pakiranja. Pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima. Europska komisija kaže da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU.U EU, 26 posto od ukupne populacije i 29 posto mladih Europljana između 15-24 godine puši, prema podacima komisije.