c S
Dnevne novosti

Božinović: aktivno se radi da SAD svim članicama EU-a ukine vize

29.05.2020 07:05 ZAGREB, 28. svibnja 2020. (Hina) - Ministri EU-a i SAD-a raspravljali su u četvrtak na videokonferenciji o sigurnosnim i pravosudnim pitanjima u okolnostima pandemije te o viznom reciprocitetu na kojem se aktivno radi "u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 
Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok četiri članice Unije - Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD. "Na tom pitanju vrlo aktivno radimo i u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini. Nadamo se napretku kada je u pitanju program izuzeća od viza", rekao je u NSK-u hrvatski ministar Davor Božinović koji je zajedno s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem predsjedao virtualnim sastankom EU-a i SAD-a.

Umjesto fizičkog sastanka u Dubrovniku, kako je planirano prije izbijanja zdravstvene krize, sastanak je održan online. Ministri unutarnjih poslova razgovarali su o kibernetičkom kriminalitetu, terorizmu, širenju ekstremističke propagande, dezinformacija i ograničenjima putovanja i drugim sigurnosnim izazovima. "Sigurnosni izazovi prekogranične naravi u aktualnim uvjetima, rekao bih, ne da se nisu smanjili, već su u pojedinim područjima izraženiji nego prije", istaknuo je Božinović. Dodao je da treba nastaviti dijalog s SAD-om i "dodatno jačati transatlantsko partnerstvo kojemu EU oduvijek daje visoku važnost".

Ministri pravosuđa razgovarali su o aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i izvanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sustava u uvjetima izvanrednog stanja, karantena i izolacija.