c S
Dnevne novosti

Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna

03.06.2020 07:05 ZAGREB, 2. lipnja 2020. (Hina) - Zagrebačka županija povećala je sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna, objavili su u utorak iz Županije te pozvali poljoprivrednike da se jave na javni poziv i ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150 tisuća kuna.

Javni poziv je otvoren do 15. studenog. Potpore se dodjeljuju za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje.

Potpore se također mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd. Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150 tisuća kuna uz intenzitet potpore od 30 do 70 posto prihvatljivih troškova.

Korisnici potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu.

Sredstva su dostupna i proizvođačkim grupama ili organizacijama registriranim sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije, navodi se u priopćenju. "Kriza uzrokovana koronavirusom itekako nas je sve dodatno osvijestila koliko je domaća poljoprivreda proizvodnja bitna", kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Podsjetio je i kako je doneseni rebalans proračuna Zagrebačke županije manji jer su i prihodi manji, međutim sredstva za poljoprivredu su povećana.