c S
Dnevne novosti

Inicijativa "Pravda za CHF" najavila okupljanje pred Vrhovnim sudom

05.06.2020 07:25 ZAGREB, 4. lipnja 2020. (Hina) - Građanska inicijativa "Pravda za CHF - do konačne pobjede" najavila je u četvrtak javno okupljanje pred Vrhovnim sudom kako bi ukazala na, kako kažu, pravosudni kaos i anarhiju pojedinih sudaca u postupku rješavanja njihovih tužbi protiv banaka.
Inicijativa želi upozoriti i na inertnost najviših instanci sudske vlasti u postupku ujednačavanja sudske prakse, posebno u dijelu primjene pravne prakse suda EU. Smatraju da Vrhovni sud mora odgovoriti oštećenicima na pitanje o ništetnosti ugovora u CHF-u, a nadaju se i da će suci "konačno shvatiti odgovonost koju njihova sudačka dužnost nosi". Ističu kako to mora biti u što kraćem, razumnom roku jer se revizija za ništetan ugovor već sada nalazi na odlučivanju na Vrhovnom sudu.

"Sud EU je svojim presudama nedvojbeno utvrdio da ugovori s ništetnom valutnom klauzulom trebaju biti ništetni, te da je na nacionalnim sudovima pojedine članice da to i zaista utvrde, a u Republici Hrvatskoj, osim valute, jasno je da smo kao potrošači imali ništetnu i promjenjivu kamatnu stopu", stoji u priopćenju GI. Postavljalju stoga pitanje je li se krivim odlukama Vrhovnog suda išlo u prilog bankama i bankarskom lobiju, a na štetu građana."Postavlja se pitanje jesu li suci Vrhovnog suda znali za navedene postupke pred EU sudom i kojim su se kriterijima vodili pri donošenju sasvim suprotnog stava od mišljenja nezavisnog odvjetnika, posebno uzmemo li u obzir da je najviši sud RH dužan primjenjivati međunarodnu pravnu praksu EU suda te istu implementirati u odluke nacionalnog suda", pitaju iz GI.

Ističu kako sudbena vlast, kao jedna od tri sastavnice trodiobe vlasti, treba biti neovisna, stručna, učinkovita i poštena."Nažalost, posljednja odluka Vrhovnog suda u svezi pitanja 'chf ugovora o kreditima' postavlja duboke sumnje u njegovu neovisnost i pravnu kompetentnost te sumnju u podložnost uplitanju politike u donošenju pravnih odluka, zbog čega mi kao građani s pravom iskazujemo nepovjerenje prema odlukama istih sudova, posebno najviše instance Vrhovnog suda RH", stoji u priopćenju. Smatraju da bi Vrhovni sud trebao usklađivati svoju sudsku praksu, a tvrde su da to ne radi dovoljno efikasno i jasno."Unio je dodatne dubioze u sudske postupke, unatoč presudama suda EU o navedenoj chf problematici, koje bi Vrhovni sud RH, vrlo jednostavno, trebao samo primijeniti", poručuju iz Pravde za CHF.