c S
Dnevne novosti

EK donira 300 milijuna eura za potporu imunizaciji

05.06.2020 07:00 BRUXELLES, 4. lipnja 2020. (Hina) - Europska komisija u četvrtak je najavila da će Savezu za cjepiva Gavi u razdoblju od 2021. do 2025. dodijeliti 300 milijuna eura za potporu imunizaciji 300 milijuna djece diljem svijeta i stvaranju zaliha cjepiva za zaštitu od zaraznih bolesti.
Savez za cjepiva Gavi neprofitno je globalno javno-privatno partnerstvo sa sjedištem u Ženevi. Gavijev model osmišljen je kako bi se iskoristili financijski resursi i stručno znanje te okupile vlade i proizvođači cjepiva iz industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju, ključne agencije UN-a, javne zdravstvene i istraživačke institucije, privatni sektor i civilno društvo. Cilj im je povećati pristup novim i nedovoljno korištenim cjepivima u siromašnim zemljama i tako spasiti živote i zaštititi ljudsko zdravlje. "Cjepiva mogu spasiti živote samo ako su dostupna svima koji ih trebaju, posebno u najugroženijim zajednicama i regijama svijeta. Upravo zato je rad Saveza za cjepiva Gavi toliko važan.Drago mi je što Europska komisija može podržati Gavi u tako bitnom pothvatu. To će nam pomoći da prevladamo ovu pandemiju i izbjegnemo nove", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska komisija u četvrtak je sudomaćin donatorske konferencije za globalni odgovor na koronavirus te za prikupljanje sredstava za cijepljenje općenito.Novi iznos donacije Komisije od 300 milijuna eura premašuje njezina dosadašnja ukupna izdvajanja za Savez za cjepiva Gavi. Komisija u svom priopćenju navodi da će se zahvaljujući tim financijskim sredstvima moći cijepiti 300 milijuna djece i spasiti osam milijuna života, isporučiti više od 3,2 milijarde doza životno važnih cjepiva u 55 zemalja, te financirati zalihe cjepiva za hitnu primjenu radi suzbijanja širenja opasnih bolesti.U suradnji s Globalnom inicijativom za iskorjenjivanje dječje paralize spriječit će se ponovno izbijanje te bolesti provedbom rutinskih programa cijepljenja inaktiviranim cjepivom.

Današnja sredstva doniraju se pod pretpostavkom da će se novi višegodišnji financijski okvir EU-a, a posebno dio iz kojeg bi trebala doći sredstva obećana za Gavi – Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI), donijeti uglavnom u skladu s prijedlogom Europske komisije.Komisija je 2. lipnja predložila povećanje sredstava za taj instrument u razdoblju 2021. – 2027. na 86 milijardi eura, uključujući 10,5 milijardi eura iz novog instrumenta Next Generation EU.