c S
Dnevne novosti

EU video konferencija o strategijama „Od polja do stola“ i bioraznolikosti do 2030.

09.06.2020 07:00 ZAGREB, 8. lipnja 2020. (Hina) - Ministri poljoprivrede EU složili su se u ponedjeljak na video konferenciji da je Europski zeleni plan smjer u kojem treba ići, ali i da postoje značajne razlike u početnim pozicijama članica koje treba uzimati u obzir te da treba izbjegavati jednoobrazni pristup, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede Europske unije. Konferenciji su se pridružila i dva nadležna povjerenika Europske komisije - Janusz Wojciechowski za poljoprivredu i Stella Kyriakides za zdravlje i sigurnost hrane, a cilj je bio razmjena mišljenja o komunikacijama koje je prije nepuna tri tjedna objavila Europska komisija o strategiji „Od polja do stola“ i „EU strategiji bioraznolikosti do 2030.

“Obje strategije dio su Europskog zelenog plana i imaju snažan utjecaj na budućnost proizvodnje hrane, ističe se u priopćenju iz Ministarstva.Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i administracija koja prati te sektore, od dana objave tih strategija naišli su na više pitanja nego odgovora. Stoga je hrvatsko predsjedništvo sazvalo videokonferenciju europskih ministara nadležnih za poljoprivredu na kojoj je povjerenicima Europske komisije pružena prilika predstaviti namjeru Komisije, a ministrima mogućnost da razmjene mišljenja, iznesu bojazni i daju svoje mišljenje o spomenutim strategijama, kaže se dalje u priopćenju.

Ministri su se složili da je Europski zeleni plan smjer u kojem treba ići, no naglasili su da postoje značajne razlike u početnim pozicijama država članica koje treba uzimati u obzir te da treba izbjegavati jednoobrazni pristup.Ujedno, ukazali su na potrebu definiranja načina ocjenjivanja učinaka i praćenja napretka po pojedinim sektorima kao i potrebi korištenja ujednačenih i točnih podataka koji bi bili usporedivi i jednakovrijedni. U svojim izlaganjima, ministri su naglasili važnost dobre komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima od kojih se i očekuje najveći napor. Pronalazak zajedničkog rješenja u pogledu financijske potpore prilagodbi cijelog sektora proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnih proizvoda, također se našlo među najčešće spominjanim razmišljanjima.

Uz zahtjeve za fleksibilnosti i dužem periodu prilagodbe, ministri su dali i svoja stajališta o usklađenosti prijedloga Zajedničke poljoprivredne politike sa zahtjevima Europskog zelenog sporazuma, kaže se u priopćenju.„Strategija „Od polja do stola“ i „EU strategija bioraznolikosti do 2030.“ imat će ključnu ulogu u provedbi Europskog zelenog sporazuma i Plana oporavka za Europu. Što je još važnije, danas smo razgovarali o povezanosti različitih procesa i usklađivanju između reforme Zajedničke poljoprivredne politike i Zelenog sporazuma. Moramo procijeniti potencijalni doprinos sektora poljoprivrede, ribarstva i šumarstva postizanju ciljeva postavljenih u obje strategije", rekla je Vučković nakon video konferencije.

Dodala je da kao ministri poljoprivrede posebnu pozornost moraju staviti na utjecaj koji provedba tih strategija ima na sve te sektore."Naši poljoprivrednici, ribari i proizvođači akvakulture zaslužuju poštenu tranziciju, predvidljive uvjete i odgovarajuća financijska sredstva. Naš današnji cilj bio je potaknuti holistički pristup Europskom zelenom sporazumu i započeti otvorenu raspravu o različitim idejama, vizijama i potrebama svih naših građana. Svi smo zajedno u ovome, i svaki pojedinac ima svoju ulogu u ovom procesu. Zato naši ciljevi i putevi moraju biti jasni i ponajviše zajednički", zaključila je Vučković.