c S
Dnevne novosti

Gotovo 108 tisuća poljoprivrednika podnijelo jedinstven zahtjev za potporu

23.06.2020 07:05 ZAGREB, 19. lipnja 2020. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je zaprimljeno gotovo 108 tisuća jedinstvenih zahtjeva poljoprivrednika za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2020. godinu, ocijenivši da to pokazuje odličan odaziv poljoprivrednika bez obzira na pojavu bolesti Covid-19 i sve otežane okolnosti tijekom pandemije. 
U svom priopćenju Ministarstvo navodi da je 15. lipnja istekao je rok za podnošenje jedinstvenog zahtjeva za 2020. godinu. U tijeku je rok za izmjene i dopune zahtjeva, koji traje do 30. lipnja. Poljoprivrednici koji nisu podnijeli jedinstveni zahtjev u roku, svoj zahtjev mogu popuniti i podnijeti u roku za zakašnjele zahtjeve, najkasnije do 10. srpnja 2020. godine, kaže se dalje u priopćenju. Poljoprivrednici mogu elektronički popunjen i vlastoručno potpisan jedinstveni zahtjev dostaviti neposredno ili poštom podružnici Agencije za plaćanja u kojoj su upisani u Upisnik poljoprivrednika, kao i do sada.

Također, od ove godine mogu elektronički popuniti zahtjev putem AGRONET aplikacije te ga,  ukoliko posjeduju ePI (e-poljoprivrednu iskaznicu), potpisati i dostaviti elektroničkim putem, napominje se. Oni koji još ne posjeduju ePI, mogu elektronički popuniti zahtjev putem AGRONET aplikacije te ga dostaviti elektroničkim putem bez potpisa uz upisivanje OIB-a nositelja/odgovorne osobe, a potpisani primjerak zahtjeva dostavit će naknadno u podružnice Agencije za plaćanja. "Pozitivan trend i velik broj zaprimljenih zahtjeva za potporu svakako je rezultat predanog rada Agencije za plaćanja i drugih partnerskih institucija te pravovremene isplate potpora putem predujma i dvije rate, što našim korisnicima daje sigurnost i mogućnost lakšeg planiranja poljoprivrednih radova", ističu iz Ministarstva.