c S
Dnevne novosti

Država daje do 2000 kn mjesečno za radnike koji budu radili kraće

29.06.2020 07:20 ZAGREB, 26. lipnja 2020. (Hina) - Počev od 1. lipnja pa do kraja ove godine, uvode se državne potpore za skraćivanje radnog vremena do najviše 2000 kuna po zaposlenome, piše u petak Večernji list.
Uvjete za korištenje potpore ispregovarali su sindikati i poslodavci s Vladom za tvrtke s deset i više zaposlenih te se očekuje da će odluka brzo biti prihvaćena na sjednici Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. Neovisno o ovoj odluci, idućih dana pripremit će se nova odluka s jednostavnijom procedurom za sufinanciranje kraćeg rada za mikro i male poduzetnike s manje od deset zaposlenih. Mjera za male krenula bi od srpnja, dok bi se za tvrtke s više od 10 zaposlenih potpore mogle dobiti i za lipanj, navodi dnevnik.

Socijalni partneri vjeruju da će potpore za kraći radni tjedan koristiti 100.000-150.000 radnika svaki mjesec, a sredstva za sufinanciranje dijela plaće kad su radnici kod kuće i ne rade osigurat će se iz povoljne kreditne linije EU namijenjene čuvanju radnih mjesta. Do kraja godine za tu su mjeru osigurane 2,2 milijarde kuna.

Potpore će moći tražiti sve tvrtke, neovisno o tome iz koje djelatnosti dolaze, s padom prihoda većim od 20 posto, uz uvjet da se ukupan fond sati smanjuje minimalno 10 posto, ali ne više od polovice ukupnog radnog vremena. Pojednostavljeno, to znači da novčanu pomoć mogu dobiti poduzeća koja bi radila 36 sati tjedno i kraće, ali ne kraće od 20 sati na tjedan.

Za vrijeme kad ne rade, radnici mogu od države dobiti najviše 2000 kuna, odnosno 21 do 25 kuna po satu, ovisno o tome koliko radnih dana ima pojedini mjesec. Potpora se neće moći ostvariti za radnike koji rade na daljinu, donosi Večernji list.