c S
Dnevne novosti

Ubojici iz đakovačkog Centra za socijalnu skrb 40 godina zatvora

30.06.2020 07:10 OSIJEK, 29. lipnja 2020. (Hina) - Na 40 godina zatvora osječki Županijski sud u ponedjeljak je nepravomoćno osudio Andriju Drežnjaka, optuženog za prošlogodišnje teško ubojstvo dvoje djelatnika đakovačkog Centra za socijalnu skrb.

Drežnjak je bio optužen da je 9. srpnja 2019.u đakovačkom Centru za socijalnu skrb hicima iz pištolja ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, a teško ranio pravnika Ivana Pavića koji je od teških ozljeda 19. srpnja umro u osječkom Kliničkom bolničkom centru. Nakon ubojstva je pobjegao, ali je nakon policijske potrage iste večeri po dojavi građana uhićen u polju između Đakova i mjesta Đakovački Selci, u blizini autoceste  A5. Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo kako je nedvojbeno zaključilo da je Drežnjak iz bezobzirne osvete ubio svoje žrtve, za koje je smatrao da mu na nezakonit način žele oduzeti obiteljsku kuću u kojoj prebiva. No, dokaznim postupkom je utvrđeno da su djelatnici Centra, a osobito žrtve Ivan Pavić i Blaženka Poplašen, postupali po zakonskim propisima i u njegovu korist.

Vještačenjem utvrđeno da je Drežnjak u vrijeme ubojstava bio ubrojiv

Sud smatra da je oba teška ubojstva počinio prema unaprijed pripremljenom i osmišljenom planu, pri čemu je provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je tada bio ubrojiv te pregledom nisu utvrđena psihotična ponašanja. Drežnjaku je produljen istražni zatvor, u kojem se nalazi od 9. srpnja prošle godine, a to mu je vrijeme uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu. Obrana je najavila žalbu na presudu, a zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević izjavio je novinarima kako je presuda od 40 godina zatvora primjerena, a o eventualnoj žalbi razmislit će po primitku pismenog otpravka presude.

Tužitelj: Do tragedije došlo zbog općenito zapuštene situacije u društvu

"Kao tužitelj sam zadovoljan, ali kao čovjek ne mogu reći da sam zadovoljan jer ovo je velika tragedija i jer je do ovoga došlo zbog puno propusta i općenito zbog jedne zapuštene situacije u društvu", ocijenio je Kraljević. Na početku suđenja 3. lipnja Drežnjak je nakon čitanja optužnice priznao krivnju da bi dan poslije promijenio iskaz, rekavši da ne priznaje sve što stoji u optužnici, nego samo "neke stvari". Tijekom suđenja sudski vještaci-psihijatri Drežnjaka su ocijenili nestabilnom i agresivnom osobom ispodprosječne inteligencije, ali da je bio svjestan kako čini zločin i koji su mu ciljevi, što dokazuje i plan bijega nakon zločina. Smatraju i kako je motiv ubojstva Drežnjakova zabluda da su ga žrtve varale i da su mu htjeli oduzeti kuću nakon smrti njegova oca.