c S
Dnevne novosti

Deset ugovora za istraživanje i razvoj s 43 milijuna bespovratnih kuna

30.06.2020 07:05 ZAGREB, 29. lipnja 2020. (Hina) - Deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije kojima se hrvatskim visokoškolskim ustanovama dodjeljuje oko 43 milijuna kuna bespovratnih sredstava potpisano je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu.
Sredstva se dodjeljuju iz poziva "Priprema IRI infrastrukturnih projekata" koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu "Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.", a omogućit će visokim učilištima dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata i nabavu vrhunske opreme za laboratorije.

Uručujući ugovore ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je njihov cilj stvaranje što boljih uvjeta za rad znanstvenika na visokim učilištima odnosno međunarodno konkurentne znanosti u Hrvatskoj, poticaj mladim istraživačima da nastave karijeru u Hrvatskoj te da s istaknutim kolegama doprinesu boljem životu u Hrvatskoj.U posljednje tri godine hrvatska znanost je iz europskih fondova povukla više od šest milijardi kuna što je 20 puta više od prethodnog razdoblja, kazala je ministrica Divjak. "Nikada nije bilo više novaca u znanosti. Važno je da se on svrsishodno iskoristi", zaključila je.

Centar za istraživanje, razvoj i inovacije Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu dobio je projekt vrijedan 2.5 milijuna kn, Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu projekt vrijedan 4.78 milijuna kn, a Centar za napredne materijale i prevlake Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 1.3 milijuna kn za pripremu projektne dokumentacije. Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku sklopio je ugovor za projekt vrijedan  9.1 milijuna kn, Hrvatsko katoličko sveučilište 1.1 milijuna kn za projekt znanstvene infrastrukture Instituta za kompleksne sustave, a Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 4.1 milijuna kn za infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobio je 1.8 milijuna kn za uspostavu i opremanje Centra za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, Biomedicinsko istraživačko središte Šalata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 9.1 milijuna kn, Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu 7.9 milijuna kn te Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1.2 milijuna kn za inovativna urbanistička i arhitektonska rješenja za povećanje energetske učinkovitosti u tradicijskim i zaštićenim cjelinama.