c S
Dnevne novosti

Nezavisni sindikat Dalmacijavina traži očitovanje DORH-a

02.07.2020 07:10 SPLIT, 29. lipnja 2020. (Hina) - Vodstvo Nezavisnog sindikat Dalmacijavina  zatražilo je od Državnog odvjetništva da se očituje  o sindikalnom prijedlogu da se bivšim radnicima te tvrtke kroz mjere Vladine socijalne politike osigura 64 milijuna kuna za priznate tražbine - plaće i otpremnine.
Sindikat želi da se tako pomogne rješavanju višegodišnjih poteškoća ove tvrtke u stečaju, priopćeno je u srijedu iz Nezavisnog sindikat Dalmacijavina. "Mi smo uputili dopis DORH-u u Zagreb da se očituje da li su zaprimili zahtjev Vlade RH kojim se traže mišljenje DORH-a o načinu rješavanja radničkih potraživanja jer nam je tako obećano u prosincu 2019. na sastanku u Vladi RH , od strane predsjednika Vlade   Andreja Plenkovića", rekla je predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović.

Po njenim riječima, Županijsko državno odvjetništvo Split, koje inače zastupa državu u stečaju Dalmacijavina 2017. dalo mišljenje da jedino Vlada eventualno može donijeti odluku da se kroz mjere socijalne politike riješi problem radnika Dalmacijavina i to tako da država svoje obveze nastale u stečaju ustupi radnicima Dalmacijavina za namirenje tražbina.

"Nezavisni sindikat Dalmacijavina svoje zahtjeve o namirenju radničkih potraživanja kroz mjere socijalne politike temelji na već  postojećim slučajevima", ističe sindikat, navodeći primjere Imostroja, Brodogradilišta Kraljevica te poduzeće Đakovština.

Stipović podsjeća kako je na depozitnom računu splitskoga Trgovačkog suda od prodaje nekretnina Dalmacijavina oko 74 milijuna kuna te da će država svoje tražbine naplatiti kad sud novac uplati na žiro račun Dalmacijavina u stečaju. Po njenom riječima, država, to jest Vlada RH bi iz tih 74 milijuna kuna mogla osigurati novac za plaće i otpremnine bivših radnika  Dalmacijavina."To znači kako državni proračun ne bi pretrpio štetu pomažući bivšim radnicima Dalmacijavina," istaknula je Stipović.

Stečajni postupak u Dalmacijavinu počeo je 2012. Tvrtka Oštrc poduzetnika Marinka Zadre kupila je Dalmacijavino na 11. ročištu za nešto više od 70 milijun kuna i u travnju 2016. ušla u posjed te tvrtke.