c S
Dnevne novosti

Tužitelji traže tri godine zatvora za 93-godišnjeg bivšeg čuvara u nacističkom logoru

07.07.2020 07:00 BERLIN, 6. srpnja 2020. (Hina) - Njemački tužitelji zatražili su u ponedjeljak tri godine zatvora za 93-godišnjeg bivšeg čuvara u koncentracijskom logoru Stutthof zbog smrti više od pet tisuća ljudi.
Tužitelj Lars Mahnke je pred sudom u Hamburgu rekao da je Bruno Dey pomagao u likvidaciji 5230 logoraša, uglavnom poljskih Židova. "Okrivljeni je točno znao o čemu se radi i ne može tvrditi kako nije primijetio zločine“, rekao je ocijenivši da se radi o "neopisivnom zločinu". "Biti suočen s državno organiziranim masovnim ubojstvom i ništa ne činiti nego jednostavno čekati da se sve skupa završi, nije dovoljno“, dodao je.

Bruno Dey je u od 17. do 18. godine kao pripadnik SS-a radio kao čuvar u logoru Stutthof pored Gdanjska kroz koji je prošlo više od 100.000 zatočenika, mahom poljskih Židova. Svrha Stutthofa je bila likvidacija zatočenika i jedan je od logora koji je imao vlastiti krematorij.

Dey odbacuje sve optužbe i navodi kako je samo izvršavao naredbe. Budući da je u vrijeme zločina bio mlađi od 18 godina, sudi mu se po zakonu za maloljetnike.