c S
Dnevne novosti

Otvorena istraga protiv trojice zbog ratnih zločina kod Cetingrada

08.07.2020 07:15 RIJEKA, 7. srpnja 2020. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je pokrenulo istragu protiv trojice dvojnih državljana Srbije i Hrvatske zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području Cetingrada 1991. i 1992. ubivši četvero civila, izvijestilo je tužiteljstvo.
Istraga je pokrenuta temeljem kaznene prijave karlovačke policije i prethodnih izvida. Tri osumnjičenika, starosti 55, 53 i 51 godinu, tereti se za tri kažnjiva djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prvookrivljeni 55-godišnjak se sumnjiči da je kao zapovjednik diverzantskog voda Teritorijalne obrane Vojnić, koji je djelovao u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene Republike Srpske Krajine potpomognutim jedinicama JNA, pri okupaciji sela Batnoga i Ponor na području Cetingrada naredio da se puca u sve kuće pripadnika hrvatske nacionalnosti i rekao pripadnicima voda da se "sve satre", izvijestilo je ŽDO.

Ostala dvojica su nakon ulaska u selo Batnoga pucali iz automatskih pušaka prema civilnom stanovništvu koje je bježalo iz dvorišta. Pri tome su odmah pogodili i na mjestu usmrtili mještanina V. V. a njegova supruga M. V., iako pogođena i teško ranjena uspjela je pobjeći, navodi ŽDO.

U selu Ponor je 53-godišnjak je navodno izveo iz obiteljske kuće dvoje mještana B. O. i I. M. te ih po naređenju zapovjednika voda ubio. On je osumnjičen i da je u travnju 1992. godine u selu Ribari, kao pripadnik postrojbe Vojne policije V. kordunaške brigade tzv. Republike Srpske Krajine, gdje je na vlastiti zahtjev prešao, ubio nožem mještanina M. N. hrvatske nacionalnosti.