c S
Dnevne novosti

Najveći prioritet EU-a: brzi dogovor o planu za oporavak

09.07.2020 07:00 BRUXELLES, 8. srpnja 2020. (Hina) - Brzi dogovor o ambicioznom planu oporavka najveći je prioritet u Europskoj uniji u sljedećih nekoliko tjedana, zaključili su u četvrtak čelnici europskih institucija na mini-samitu u Bruxellesu.   
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na sastanak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, Europskog parlamenta Davida Sassolija i njemačku kancelarku Angelu Merkel, čija vlada predsjedava Vijećem EU-a na sastanak o planu za oporavak i Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027.

Taj je sastanak svojevrsna priprema za sastanak na vrhu čelnika 27 zemalja članica krajem sljedećeg tjedna."Sudionici sastanka su se složili da je postizanje brzog dogovora  o ambicioznom planu oporavka najviši prioritet Europske unije u sljedećih nekoliko tjedana", kaže se u priopćenju koje je objavila Komisija nakon sastanka. Ističu da je važno postići dogovor na sastanku na vrhu 17. i 18. srpnja kako bi moglo krenuti u pregovore među institucijama o usvajanju zakonodavnih akata potrebnih za provedbu dogovora.

Na sastanku su analizirane ekonomske prognoze koje ukazuju na duboku recesiju i koja će imati velike socijalne posljedice u cijeloj Uniji. "Potvrdili su svoju čvrstu odlučnost da će učiniti sve što mogu da ublaže te socijalne posljedice i pomognu u brzom oporavku europskog gospodarstva", dodaje se u priopćenju.