c S
Dnevne novosti

Von der Leyen se nada "ambicioznom" sporazumu o slobodnoj trgovini EU-Indija

16.07.2020 07:00 NEW DELHI, 15. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija želi postići "ambiciozan" sporazum o slobodnoj trgovini s Indijom" iako je put prema tom cilju dug, rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na samitu EU-Indija.
"Dijalogom o trgovini i ulaganju na visokoj razini nadamo se unaprijediti stvari i u zajedničkom interesu napredovati prema sporazumu o slobodnoj trgovini", rekla je von der Leyen iz Bruxellesa na videokonferencijski održanom samitu Europske unije i Indije.

Sporazum "mora uključiti naše uobičajene zahtjeve o pristupu tržištu, javnoj nabavi i naravno održivu rastu. Dakle, pred nama je još dug put", rekla je. Pregovori o cjelovitom sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Indije prekinuti su 2013. nakon šest godina. 

Prošli tjedan indijski ministar trgovine rekao je da je počeo nove trgovinske razgovore s EU-om te da je otvoren za dijalog s Velikom Britanijom, bivšom članicom Europske unije o zasebnom sporazumu o slobodnoj trgovini.Indija, treće azijsko najveće gospodarstvo, traži nova tržišta za svoje proizvode, naglasio je ministar. 

Von der Leyen je spomenula prioritete EU-a. "Bitno je izbjegavati barijere za pristup tržištu i osigurati poštenu i transparentnu konkurentnost. O tome smo također razgovarali", rekla je. Sjedinjene Države opetovano su prozivale Indiju za nametanje visokih carina i strogih propisa na ulaganja u e-trgovinu što koči pregovore o sporazumu iako su dvije zemlje bliske saveznice u nizu političkih i sigurnosnih pitanja.

Dužnosnici u New Delhiju prošlog mjeseca rekli su da razmatraju uvođenje barijera kao što su visoke carine na trgovinu s Kinom i drugim zemljama kako bi zaštitile lokalne poslodavce, a sve je to u skladu s nedavno objavljenom kampanjom premijera Modija o indijskoj samodostatnosti.

Von der Leyen je rekla da će Indija i EU održati i zajednički dijalog o klimi i čistim energijama. "Rekli smo (premijeru Modiju) da to zapravo znači donošenje teških odluka kao što je odbacivanje ugljena". Prošlog mjeseca premijer Narendra Modi pokrenuo je dražbu 41 rudnika ugljena i obznanio da želi da Indija, koja ima četvrte najveće zalihe ugljena, postane velik izvoznik.