c S
Dnevne novosti

Ustavni sud: Izbori za Sabor provedeni su u skladu s Ustavom i zakonima

17.07.2020 07:25 ZAGREB, 16. srpnja 2020. (Hina) - Ustavni sud ocijenio je u četvrtak da su izbori za Hrvatski sabor provedeni u skladu s Ustavom i mjerodavnim zakonima te je čestitao biračima na iskaznom visokom stupnju izborne kulture.

Ustavni je sud donio Odluku kojom proglašava da su izbori za zastupnike u Hrvatski sabor, održani 4. i 5. srpnja te 12. srpnja, provedeni u skladu s Ustavom i mjerodavnim zakonima, donošenjem te odluke postupak izbora smatra se okončanim, priopćio je sud.

Svim biračima sud je čestitao na iskazanom "visokom stupnju izborne kulture u postupku u kojem su, svojom slobodnom voljom, izabrali zastupnike u Hrvatski sabor".

Prva sjednica novog Sabora u srijedu u 10 sati

Predsjednik Republike Zoran Milanović sazvao je 1. sjednicu Hrvatskog sabora u srijedu, 22. srpnja u 10 sati u saborskoj zgradi na Trgu svetog Marka.

Predsjednikovu Odluku s popratnim pozivom zastupnicima je u četvrtak uputio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Čestitao im je na izboru, te zaželio puno uspjeha u radu 10. saborskog saziva od stjecanja neovisnosti. Zastupnike je izvijestio o dnevnom redu koji će im biti predložen na 1. sjednici, nakon što se izabere predsjednik Sabora, a sam Sabor tim činom konstituira. Za predsjednika će ponovno, po drugi put, biti izabran Jandroković. Prema tom dnevnom redu, Sabor treba izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), radno tijelo koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima, nakon čega će zastupnici prisegnuti.

Izbor potpredsjednika i četiriju odbora  

Na dnevnom je redu i izbor potpredsjednika Sabora, četiriju odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje i za izbor i imenovanja, te prijedlog da se razriješi i imenuje zamjenik tajnika Sabora i tajnik plenarne sjednice. Predsjednik Sabora upućuje zastupnike koji namjeravaju dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje da ga o tome moraju obavijestiti 24 sata prije početka konstituirajuće sjednice, pisanim putem, najkasnije do 21. srpnja do 10 sati. Na konstituirajućoj sjednici umjesto tih zastupnika nazočni su njihovi zamjenici sukladno zakonskim odredbama, napominje Jandroković. Zastupnike je pozvao da se pri ulasku u Sabor pridržavaju općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Maske i dezificijens

Maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo bit će Vam na raspolaganju na ulazu u Hrvatski sabor i ispred Sabornice, uputio je zastupnike predsjednik Sabora. Zastupnicima je dostavljen i evidencijski listić o nazočnosti na 1. sjednici koji predaju prije ulaska u Sabornicu. Po dolasku u Sabor dobit će Ustav RH, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike. Odluka predsjednika Republike i poziv predsjednika Sabora zastupnicima objavljeni su na saborskoj mrežnoj stranici.