c S
Dnevne novosti

Od 1. studenoga do 400.000 novih ovrha

22.07.2020 07:30 KASICA
ZAGREB, 21. srpnja 2020. (Hina) - Prema procjenama javnih bilježnika, 1. studenoga, u roku od tjedan dana iz javnobilježničkih ureda izaći će između 380.000 i 400.000 novih ovrha, piše u utorak Jutarnji list.

Ovrhe će krenuti nakon što isteknu posebne okolnosti koje se odnose na zastoj u provedbi ovrha nad novčanim sredstvima fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka, navodi dnevnik. Podatak je to koji je Jutarnjem listu iznio zagrebački javni bilježnik Mladen Ježek, čiji se ured specijalizirao za ovrhe. Uz to što će se, povrh 6775 poslovnih subjekata i 9411 građana koji već jesu u postupku blokade, u Finu koncem godine sliti novih 400.000 predmeta, Ježek kaže da mnogi građani kojima su stigli zahtjevi za provođenje ovrhe o tome ne znaju ništa.

"Sva trgovačka društva predaju ovrhe kako im ne bi nastupila zastara. Mi samo možemo pripremati rješenja, ali ništa ne smijemo raditi. Ne smijemo izdavati rješenja i pokretati postupke. A te ovrhe jednom moraju izaći", kaže Ježek uz napomenu da mu nije jasno zašto je Vlada donijela odluku o produljenju roka posebnih okolnosti do 18. listopada ove godine. Radi se o produžetku intervencija u Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te Zakonu o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za trajanja posebnih okolnosti.

Od 15. ožujka ovrhe se ne šalju ovršenicima. Nitko od ovršenika ne smije primiti ovrhu na svoju adresu. Sve se kumulira u javnobilježničkim uredima. Ovrhovoditelji se ne mogu naplatiti u svojem potraživanju. To je jedinstveno u EU. Mjera je bila u redu za prva tri mjeseca, ali ne vidim razlog za produžetak, kaže Ježek. Dodaje da mu je mjera još manje jasna nakon što je ministar financija Zdravko Marić objavio da 20. srpnja prestaje mjera odgode ili otpisa plaćanja poreza, donosi Jutarnji list.