c S
Dnevne novosti

Njemački sud odlučio da samo čokolada Ritter smije biti kvadratnog oblika

24.07.2020 07:10 BERLIN, 23. srpnja 2020. (Hina) - Čokolada Ritter jedina je koja se u Njemačkoj smije prodavati u karakterističnom kvadratnom obliku, odlučio je u četvrtak njemački vrhovni sud odbivši tužbu konkurencije.
Sud smatra da kvadratni oblik čokolada Ritter Sport nije samo plod funkcionalnosti, nego i kreativnog oblikovanja. "Za ostale proizvođače čokolada nije presudno da svoje proizvode nude u kvadratnom obliku", stoji u presudi.Time je odbijena tužba tvrtke Mondelez, proizvođača čokolada Milka. Konačnom presudom okončan je desetogodišnja pravna bitka u kojoj je Milka tražila da se ukine ekskluzivno pravo Rittera na takav oblik čokolade. 

"Sretni smo da je i u budućnosti osigurana zaštita naše marke koju njegujemo već desetljećima", priopćila je tvrtka Alfred Ritter iz Waldenbucha pored Stuttgarta."Za nas kvadratni oblik čokolade posjeduje istu vrijednost kao i ljubičasta boja omota za konkurenciju", dodaju u Ritteru.

Ritter Sport osnovan je 1912., a kvadratni oblik dizajniran je 1932. kada je suosnivačica Clara Ritter odlučila da čokoladice moraju, bez da puknu, stati u svaki džep jakne.