c S
Dnevne novosti

Natječaj za dodjelu gotovo 15 milijuna eura potpora za ulaganja u akvakulturu

06.08.2020 07:10 ZAGREB, 4. kolovoza 2020. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi natječaj za dodjelu potpora vrijednih gotovo 16 milijuna eura za ulaganja u marikulturu i slatkovodnu akvakulturu, objavilo je u utorak Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Natječaj za potpore u okviru mjere "Produktivna ulaganja u akvakulturu“ otvoren je do 1. studenoga, a na raspolaganju je ukupno 15,90 milijuna eura javne potpore, od čega 11,92 milijuna eura iz proračuna Europske unije, a 3,98 milijuna eura iz državnog proračuna.  

Potpore se daju za ulaganja u marikulturu i slatkovodnu akvakulturu s ciljem poticanja okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne i na znanju utemeljene akvakulture, kao jednog od prioriteta EU i Hrvatske.    Potporu mogu dobiti nositelji dozvole za akvakulturu, za ulaganja u povećanje u proizvodnji i osuvremenjivanje postojećih uzgojnih kapaciteta, a prihvatljiva mogu biti i ulaganja koja se provode u svrhu uspostave novih uzgajališta.

Ulaganja koja se mogu sufinancirati u okviru ovoga natječaja obuhvaćaju među ostalim produktivna ulaganja u akvakulturu, diversifikaciju proizvodnje u akvakulturi, unaprjeđenje kvalitete i dodane vrijednosti proizvoda akvakulture, poboljšanje radnih i sigurnosnih uvjeta radnika u akvakulturi, smanjenje negativnog utjecaja ili poticanje pozitivnih učinaka na okoliš i povećanje učinkovitosti resursa itd.

Iz Ministarstva navode da je ovo četvrti po redu natječaj koji se provodi kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. - 2020. Do danas je Ministarstvo poljoprivrede kroz ovu mjeru dodijelilo 255 milijuna kuna, a isplatilo 146 milijuna kuna potpore, navodi se u priopćenju.