c S
Dnevne novosti

HUMP: Napadi na liječnike iz Stožera grubo su ismijavanje medicinske znanosti

17.08.2020 07:25 ZAGREB, 16. kolovoza 2020. (Hina), Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP) osudila je u nedjelju napade na liječnike i zdravstvene radnike koji sudjeluju u radu Nacionalnog stožera civilne zaštite, poručivši da se takvim neutemeljenim napadima grubo ismijava medicinska znanost. 
"HUMP najoštrije osuđuje u javnosti sve učestalije, potpuno neutemeljene i vrlo maliciozne napade na liječnike i zdravstvene radnike koji sudjeluju u radu nacionalnog Stožera u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 i optužbe da svojim djelovanjem omogućuju ili pospješuju širenje epidemije", priopćili su u nedjelju.

Postavili su i pitanje odgovornosti za moguće posljedice takvih istupanja u javnosti, za koja smatraju da grubo ismijavaju medicinsku znanost, zamjenjuju teze i obezvrjeđuju rad liječnika i svih zdravstvenih radnika i to u trenucima kad se cijeli svijet bori s novom bolesti dok je ishod te bitke još uvijek nepoznat.

Istaknuli  su pritom da je jedan od najpoznatijih svjetskih epidemiologa i infektologa, Gabriel Frantsevich Vogralik još u prošlom stoljeću u medicinsku znanost uveo krucijalnu spoznaju da nema zaraze i širenja epidemije bez postojanja pet neophodnih i temeljnih uvjeta, a to su izvor zaraze,  put prenošenja, mjesto ulaska uzročnika u domaćina, brojčanost i jačina samog uzročnika te snaga obrane odnosno prijemčljivost ili osjetljivost domaćina za bolest. 

U kontekstu nedavnih javnih optužbi, HUMP je poručio da liječnici i zdravstveni radnici Nacionalnog stožera ne predstavljaju Vogralikove uvjete, odnosno da nisu izvor zaraze u Hrvatskoj, već samo ukazuju na to kako se izvor zaraze, odnosno osoba koja nosi virus treba ponašati u svrhu zaštite svog i tuđeg zdravlja.

Također, istaknuli su da liječnici ne služe ni kao put prijenosa ili ulazna vrata infekcije, nego ukazuju kako umanjiti mogućnost zaraze s obzirom na to da se bolest širi zrakom i preko dišnog sustava ulazi u čovjeka. Liječnici također, navodi HUMP ne utječu ni na brojčanost i jačinu virusa, a još manje mogu upravljati imunitetom i snagom obrane pojedinca.

"Stoga je zdravom razumu potpuno neshvatljiva sve veća hajka upravo na zdravstvene radnike koji cijelo vrijeme neprekidno, profesionalno i samoprijegorno rade svoj posao u zaštiti zdravlja ljudi, a da se istovremeno tako olako, gotovo na reklamirajući način, iznose javne objave svjesnog i namjernog kršenja upravo onih pravila i mjera kojima je svrha zaštita zdravlja svakog pojedinca, ali i cijelog društva", zaključili su.

Kao udruga koja okuplja pravne stručnjake i pripadnike svih zdravstvenih profesija, pozivali su na nužnu sinergiju, a ne konfrontaciju svih sastavnica društva u borbi protiv pandemije koronavirusa.