c S
Dnevne novosti

Nekadašnji gosti tuže Marriot u Londonu zbog krađe podataka

20.08.2020 07:15 LONDON, 20. kolovoza 2020. (Hina/Reuters), Vodeći svjetski lanac hotela Marriott International suočen je u Londonu s tužbama milijuna bivših gostiju, koji traže odštetu nakon što su njihovi osobni podaci kompromitirani u jednom od najvećeg hakerskih napada te vrste u povijesti.
Između 2014. i 2018. godine hakirani su podaci više od 300 milijuna gostiju u Marriotovoj globalnoj bazi, koji mogu uključivati podatke o putovnici i kreditnoj kartici. U hakerskom napadu kompromitirani su podaci oko sedam milijuna britanskih gostiju, objavio je Ured povjerenika za informacije Velike Britanije (ICO), koji je prošle godine Marriottu predložio isplatu novčane odštete od 99,2 milijuna funti (133 milijuna dolara).

Marriott je 2018. objavio da su hakeri pristupili njegovoj bazi podataka s rezervacijama hotela Starwood i obavijestio je FBI. Odvjetnici su nekoliko sati kasnije podnijeli tužbu pred saveznim sudom u Marylandu, a uslijedile su i druge tužbe pred sudovima u SAD-u i Kanadi.

Londonska kolektivna tužba podnesena je visokom sudu a nadovezuje se na referentnu presudu prizivnog suda, koji je u listopadu 2019. prihvatio tužbu protiv Googlea zbog navodnog nezakonitog praćenja korisnika iPhonea u 2011. i 2012. preko kolačića drugih tvrtki.

Marriotovi nekadašnji gosti traže neodređeni iznos odštete zbog gubitka kontrole nad podacima a njihova tužba automatski uključuje goste koji su do 10. rujna 2019. rezervirali noćenja u jednom od bivših hotela marke Starwood, uključujući hotele Sheraton Hotels & Resorts i St. Regis.

Martin Bryant, utemeljitelj savjetodavne kuće za tehnologiju i medije Big Revolution, predvodi skupinu nekadašnjih gostiju iz Engleske i Walesa.

"Nadam se da će ovaj slučaj izoštriti svijest o vrijednosti naših osobnih podataka i rezultirati pravednom naknadom ... i da će upozoriti i druge vlasnike podataka upozoriti da ih moraju odgovorno čuvati", izjavio je Bryant. Glasnogovornica londonskog Marriotta izjavila je da trenutno nemaju komentara na tužbu.