c S
Dnevne novosti

Medijske kuće traže od Applea manje naknade za prodaju pretplata

24.08.2020 07:05 NEW YORK, 21. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Velike američke medijske kuće zatražile su od tehnološkog diva Applea da snizi naknade na plaćanje pretplata preko svoje trgovine aplikacija.
Apple medijskim kućama naplaćuje naknade od 15 do 30 posto za prve pretplate putem trgovine aplikacija a snizio je onu koju plaća digitalni div Amazon. Medijske kuće trebale bi u Appleovoj trgovini imati iste uvjete kao i Amazon za aplikaciju Prime Video, istaknuo je u pismu izvršnom direktoru Applea Timu Cooku Jason Kint, izvršni direktor Digital Content Nexta (DCT).

Pismo je objavljeno na internetskoj stranici DCT-a koji zastupa velike medijske kuće, uključujući New York Times, Washington Post i Wall Street Journal. „Tražim da jasno navedete uvjete koje je Amazon ispunio kako bi dobio takav ugovor, kako bi isti takav mogle dobiti i članice DCN-a koje ispunjavaju te uvjete", poručio je Kint.

DCT se u pismu poziva na komunikaciju između Appleovog veterana Eddyja Cuea i izvršnog direktora Amazona Jeffa Bezosa, u kojoj su dvije tvrtke dogovorile da će Apple dobivati 15 posto prihoda od novih pretplata na Amazonovu uslugu Prime Video. Komunikacija se pojavila u javnosti za vrijeme rasprave u odboru za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa u kojoj je čelnik Applea kazao da su niže naknade dostupne svim programerima s ispunjenim određenim uvjetima. Apple i Amazon nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Zahtjev medijskih kuća za nižim naknadama objavljen je nekoliko dana nakon što je Epic Games podnio tužbu protiv Applea zbog uklanjanja igrice Fortnite iz Appstorea. Kompanija je taj potez obrazložila kršenjem smjernica o plaćanju.