c S
Dnevne novosti

Malenica: Dvoje djelatnika Ministarstva uprave više nisu u ispitnoj komisiji

31.08.2020 07:10 ZAGREB, 30. kolovoza 2020. (Hina) - Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica rekao je u nedjelju da su dvoje djelatnika  uključeni u proširenje istrage protiv bivše državne tajnice u tom Ministarstvu Josipe Rimac, poručivši kako oni više nisu članovi Državne ispitne komisije.
"Od USKOK-a smo zatražili informacije o proširenju istrage i uključenosti zaposlenika Ministarstva uprave. Sukladno dobivenim informacijama poduzimamo daljnje aktivnosti. Te osobe više nisu članovi državne ispitne komisije. Dvoje djelatnika Ministarstva uprave je uključeno u proširenje istrage", rekao je novinarima Malenica, na upit vezano uz proširenje istrage protiv bivše državne tajnice u tom ministarstvu Rimac. 

Istaknuo je i da su formirali povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi njihovu ulogu u tome te će sukladno radu tog povjerenstva donijeti odluke a prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Malenica je rekao i da je zatražio samo podatke za djelatnike svog ministarstva i nema podatke za djelatnike drugih ministarstava.  Pojasnio je i kako načelnica u Ministarstvu uprave ne radi više u Državnoj ispitnoj komisiji, ali nije dobila otkaz.

Malenica je u nedjelju sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih i na Konferenciji o nestalim osobama u Domovinskom ratu, koja je održana u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

Uskok je u prošli tjedan proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. Uskok sumnja da se 11 okrivljenika obraćalo Rimac kako bi im, bez obzira na stvarno znanje, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, a na što je bivša državna tajnica i pristala. Uskok je precizirao da se Rimac u tu svrhu obraćala ispitivaču u Ministarstvu uprave koji je zajedno s još jednim članom državne ispitne komisije kandidatima osiguravao prolazak na ispitu. Ispitivač je pojedinim kandidatima  i pribavljao  ispitna pitanja prije polaganja ispita.