c S
Dnevne novosti

Izraelski i američki dužnosnici stigli u UAE kako bi finalizirali povijesni sporazum

01.09.2020 07:05 TEL AVIV, 31. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Visoki savjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua stigli su u Ujedinjeni Arapske Emirate (UAE) zrakoplovom iz Tel Aviva u ponedjeljak kako bi finalizirali povijesni sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a.
Članovi izraelske i američke delegacije postali su prvi putnici na novouspostavljenoj liniji Tel Aviv-Abu Dabi, izraelske aviokompanije. Zrakoplov je letio preko teritorija Saudijske Arabije koja nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom."Tako izgleda mir za mir", napisao je na Twitteru Netanyahu.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Washingtona, objavljen je 13. kolovoza te UAE postaje prva arapska zemlja koja će uspostaviti odnose s Izraelom u više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana. Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu. Palestinci su ogorčeni potezom UAE-a te su zabrinuti da će sporazum oslabiti panarapsku poziciju, koja uključuje poziv Izraelu da se povuče s okupiranih teritorija i prizna palestinsku državu, u zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s arapskim zemljama.

Trumpov visoki savjetnik i zet Jared Kushner te savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien predvode američku delegaciju. Na čelu izraelske delegacije je izraelski savjetnik za državnu sigurnost Meir Ben-Shabbat. Delegacije će razgovarati o bilateralnoj suradnji u područjima poput trgovine i turizma, dok će izaslanici izraelske vojske odvojeno posjetiti UAE.

U zrakoplovu su putnici pozdravljeni na arapskom, engleskom i hebrejskom, što je gesta koja je označila povijesni let iz Tel Aviva za Abu Dabi. "Svima selam, peace (mir) i šalom. Želimo vam siguran let", kazao je pilot, kapetan Tal Becker koji je na tri jezika također izrekao broj leta i destinaciju. Glasnogovornik izraelske aviokompanije El Al kazao je kako je zrakoplov bio opremljen proturaketnim sustavom C-Music. Novinarima koji su putovali istim zrakoplovom rečeno je da po dolasku u zračnu luku i na mjesto za testiranje na covid-19 kažu kao lozinku: "Ovdje sam zbog eksperimenta", kako bi predstavnik izraelskog ureda premijera ubrzao proceduru.