c S
Dnevne novosti

Aladrović - Pregovori o izmjenama radnog zakonodavstva prije listopada

08.09.2020 07:32 radnici
ZAGREB, 7. rujna 2020. (Hina) - Pregovori o izmjenama radnog zakonodavstva počinju prije listopada, najavio je u razgovoru za Jutarnji list ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
"Potrebno je prepoznati mogućnosti koje izviru iz tehnološkog napretka i iskoristiti ih u cilju poticanja poduzetničke aktivnosti i proširivanja aktivne participacije na tržištu rada. Nova regulativa treba predstavljati poticaj rastu gospodarstva i kroz uvođenje mogućnosti za bolju organizaciju rada koja će s jedne strane utjecati na veću produktivnost radnika, a s druge strane, kroz inovativne oblike rada koji omogućavaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života", kazao je Aladrović. Dodao je da je ova situacija i prilika za intenzivniju digitalizaciju domaćeg privatnog i javnog sektora te za snažniji korak naprijed prema učinkovitijem i konkurentnijem hrvatskom gospodarstvu.

Što se tiče plaća u državnom i javnom sektoru, ministar je naglasio da im je "osnovni cilj zaštiti visinu plaća u cjelokupnom gospodarstvu". "Činjenica je da su fiskalni kapaciteti limitirani i u tom kontekstu ćemo razgovarati tijekom jeseni i s predstavnicima sindikata kroz pregovore o osnovici i jednokratnim materijalnim pravima za iduću godinu. Svjesni smo svih preuzetih obveza i vjerujemo da će sindikati, kao i do sada, prepoznali želju Vlade da se određena pitanja riješe u partnerskom odnosu i da ćemo naići na razumijevanje te očekujem da ćemo tijekom pregovora iznaći kvalitetno rješenja na obostranu korist", rekao je ministar.

Aladrović je dodao i da su u primarnom fokusu mjere su za očuvanje radnih mjesta i radnici. "Sve se potpore isplaćuju prema radniku pa se tako kreiraju i projekcije. Predviđamo da će se sredstva isplaćivati za oko 100 tisuća radnika", kazao je. Ustvrdio je i da će se za sve mjere koje će provoditi do kraja godine u potpunosti koristiti sredstva iz fondova EU, donosi Jutarnji list.