c S
Dnevne novosti

Europski sud danas odlučuje o slovenskoj tužbi zbog terana

09.09.2020 07:25 LJUBLJANA/LUXEMBURG, 8. rujna 2020. (Hina) - Opći sud Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu danas će odlučivati o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u "slučaju teran", postupku  u kojem  je i Hrvatska involvirana stranka.

Ljubljana Europsku komisiju u prijašnjem sastavu, kad ju je vodio Jean-Claude Juncker a povjerenik za poljoprivredu bio Phil Hogan, sumnjiči za pristranost u korist Hrvatske jer je svojim delegiranim aktom dopustila korištenje etikete "Hrvatska Istra - teran", za oznaku vina koje se proizvodi u Istri, iako je  taj brend Slovenija pri Europskoj uniji  zaštitila kao oznaku za svoje vino s Krasa odmah nakon ulaska u EU 2004. godine.

Nakon neuspješnih pregovora Hrvatske i Slovenije da se to pitanje riješi bilateralnim kompromisom Komisija je i uz protivljenje Slovenije delegiranim aktom koji je stupio na snagu sredinom 2017. godine priznala izuzetak po kojemu se hrvatski teran iz Istre može prodavati s naljepnicom "Hrvatska Istra - teran", s time da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

No zbog te je odluke Komisije tadašnja slovenska vlada koju je vodio bivši premijer Miro Cerar uložila tužbu protiv Europske komisije, navevši da je delegirani akt koji je išao na ruku hrvatskim vinarima nezakonit i da se prodajom istarskog terana nanosi šteta slovenskim proizvođačima kraškog terana jer se potrošači navodno dovode u zabludu.

Na ročištu o slovenskoj tužbi koje je održano prošle godine slovenska odvjetnica Verena Klemenc pozvala se na 100. članak  europske uredbe o regulaciji  poljoprivrednih tržišta (CMO) i posebnu uredbu 1308/2013, dokazujući da ti dokumenti zabranjuju korištenje već zaštićenih naziva vina te da je Europska komisija djelovala u suprotnosti s duhom tih propisa.

Barbara Rous koja je zastupala Europsku komisiju na prvom ročištu kazala je  da Europska komisija nije prekoračila svoje ovlasti, kako to argumentira Slovenija, te se retorički upitala kako bi reagirala Slovenija da je Hrvatska prva ušla u Europsku uniju, zaštitila svoj istarski teran i zabranila Sloveniji korištenje i prodaju kraškog terana.

Slovenski mediji navode da je rezultat slovenske tužbe neizvjestan iako Ljubljana u tom sporu s Komisijom nije bez izgleda, te da je, i ako se slučaj ne riješi u korist Slovenije, moguće uložiti žalbu. Ukoliko Slovenija niti sa žalbom ne bi uspjela i tužba protiv Eurposke komisije bude i konačno  odbačena Slovenija bi mogla ući u novi postupak i odštetni zahtjev, s novim argumentom u kojemu bi se pozivala na kršenje prava Europske unije od strane Europske komisije, tvrdi ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Iako je "vinski spor" s Hrvatskom, kao i tužba protiv Europske komisije na tu temu, od dolaska nove vlade Janeza Janše u Sloveniji  pomalo pao u drugi plan,  i sadašnja vladajuća koalicija u kojoj dominira desnice "gubitak slovenskog terana" i "pobjedu" Hrvatske u tom sporu često stavlja na listu grijehova prijašnjih dviju vlada.I sam premijer Janez Janša na tome je u svojim twitter porukama osobito insistirao jer je u prijašnjim dvjema vladama resor poljoprivrede pripadao sada oporbenim Socijalnim demokratima (SD) i njihovom tadašnjem predsjedniku te ministru poljoprivrede Dejanu Židanu koji je posebno ustrajavao u vinskom sporu s Hrvatskom i na podizanju  tužbe protiv Europske komisije.