c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio Zakon o upućivanju radnika u Hrvatsku

10.09.2020 07:21 ZAGREB, 9. rujna 2020. (Hina) - Saborski zastupnici raspravili su u srijedu Zakon o upućivanju radnika u Hrvatsku i prekograničnoj provedbu odluka o novčanoj kazni kojim se želi zaštiti njihova prava, a iz oporbe je upozoreno i na položaj hrvatskih radnika te poručeno kako nemamo smislene industrijske politike.

Riječ je o radnicima koje strani poslodavac uputi da ograničeno vrijeme rade u Hrvatskoj, koja nije država u kojoj uobičajeno rade, a predloženim se zakonom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim.

Davorko Vidović (klub SDP-a) pozdravio je implementacija EU zakonodavstva u hrvatsko zakonodavstvo, "jer se time štite radnici i širi konvergencija radnih i socijalnih prava, osigurava više reda i uvode vrlo konkretne sankcije za zloporabe".Hrvatski radnik u Njemačkoj trebao bi imati minimum prava tamošnjih radnika, rekao je Vidović napominjući kako u Hrvatskoj ima vrlo malo radnika upućenih iz Europske unije.

Sandra Benčić (Klub lijevo zelene koalicije) upozorila je na problem neplaćanja prekovremenog rada radnicima, nemogućnost ostvarenja prava na slobodne dane i prava na isplatu potraživanja od poslodavca. Zalažemo se za razvoj smislene industrijske politike koje u Hrvatskoj nema. "U Hrvatskoj nemamo dovoljno kvalitetnih radnih mjesta", ustvrdila je. Založila se za "vraćanje moći radništvu u i kolektivnom pregovaranju" i stvaranje jednakih uvjeta rada za sve zaposlenike kako bi se spriječio pad cijene rada.

Katarina Peović (Klub lijevo zelene koalicije) rekla je kako taj  zakon štiti radnike EU koji dolaze na rad u Hrvatsku i  da bi bilo dobro vidjeti na koje će se radnike odnositi, odnosno koliko će ih biti te kolike će im biti plaće.

Bulj: Radništvo u Hrvatskoj  apsolutno uništeno

Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako je radništvo u Hrvatskoj  apsolutno uništeno, a radnik je taj koji stvara. Bivšem ministru rada HDZ-ovu Marku Paviću, koji ga je prozvao da stalno  govori izvan teme, Bulj je uzvratio da govori o zaštiti radnika, a "poznat je po tome da je bio trgovački putnik za skupe parfeme i vina na trošak Ministarstva rada" te da je dobio samo 200 preferencijalnih glasova što, kako je rekao, jasno govori o tome kakav je bio ministar.

Predloženi zakon propisuje uvjete rada i prava koja se, ako su povoljnija, obvezno jamče radniku upućenom u Republiku Hrvatsku u opsegu ovisnom o dužini trajanja upućivanja zbog obavljanja istoga zadatka, na način da dugotrajno upućeni radnik ima pravo na veću zaštitu prava.

Utvrđuje se opće pravilo primjene povoljnijega prava na radnika, ukoliko su uvjeti rada koje treba osigurati u RH na način propisan Zakonom povoljniji od uvjeta rada prema zakonodavstvu primjenjivom na radni odnos upućenoga radnika.

Utvrđuje se pravo na naknadu za obavljeni rad koja se jamči upućenom radniku, odnosno upućenom stranom agencijskom radniku, definira pojam te naknade, vodeći računa da naknada koja se jamči ne može biti potpunosti jednaka plaći domaćega radnika te elementi koji se ne smatraju tom naknadom.

Također se utvrđuje da se, među ostalim, iznimno, na upućenoga radnika u djelatnosti cestovnoga prijevoza, odredbe o pravu na naknadu za obavljeni rad, dva dodatna prava koja se odnose na: kvalitetu smještaja i troškove unutarnje mobilnosti radnika za vrijeme obavljanja istoga zadatka, te pravilo o većoj zaštiti u slučaju dugotrajnoga upućivanja i mogućnosti podnošenja obrazložene obavijesti o potrebi produženja razdoblja upućivanja.