c S
Dnevne novosti

WTO presudio da su američke carine na kinesku robu bile nezakonite

16.09.2020 07:00 ŽENEVA, 16. rujna 2020. (Hina/AFP) - Svjetska trgovinska organizacija zadala je u utorak ozbiljan udarac Trumpovoj administraciji presudivši da je uvođenje američkih carina Kini na početku trgovinskog rata dviju velesila bilo nezakonito.
Ovaj slučaj koji je Peking 2018. prijavio WTO-u odnosi se na prvu seriju carina koje su Sjedinjene Države uvele na kinesku robu vrijednu oko 250 milijarda dolara. Reagirajući na odluku WTO-ova tijela za rješavanja sporova, Trumpova administracija je ocijenila da je organizacija "potpuno neprikladna" da se obračuna s kineskim trgovinskim praksama koje smatra nepoštenim. Zbog njih je Washington uveo Pekingu dodatne carine. "Premda posebna skupina (WTO-ovih stručnjaka) nije osporila brojne dokaze koje je SAD podnio u vezi s kineskom krađom intelektualnog vlasništva, njezina odluka pokazuje da WTO ne nudi nikakvu pomoć za takvu pogrješku", požalio se američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer u priopćenju.

Peking je pak pohvalio "pravednu i nepristranu" presudu WTO-a. "Kina se nada da će SAD u cijelosti poštovati odluku posebne skupine WTO-a i multilateralni trgovinski sustav utemeljen na propisima", reagirao je u priopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

Kaznene carine su označile početak trgovinskog rata dviju gospodarskih velesila i obilježile mandat Donalda Trumpa koji je optužio Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, krađu intelektualnog vlasništva i prijenos tehnologije. Washington i Peking su zatim potpisali trgovinski ugovor koji je uglavnom na mrtvoj točki. U odluci objavljenoj u utorak u ovom predmetu, WTO-ovo tijelo za rješavanje sporova zaključilo je da su "sporne mjere nespojive" s odredbama GATT-a (organizacije iz koje je nastao WTO) i "preporučuje da SAD uskladi mjere sa svojim obvezama". Dvije strane se mogu žaliti na presudu WTO-a, ali njegovo žalbeno tijelo nije operativno od 11. prosinca zbog nedostatka sudaca. Washington, koji drži da svjetski trgovinski policajac "nepravedno" postupa s njim i prijeti izlaskom iz organizacije tražeći njezinu reformu, od prosinca blokira žalbeni sud protiveći se imenovanju sudaca.

U međuvremenu, Kina i neke druge zemlje, među njima zemlje Europske unije, uspostavile su privremeni žalbeni sud za rješavanje svojih trgovinskih sporova, ali SAD ne želi u njemu sudjelovati smatrajući da žalbeno tijelo mora proraditi. Stručna skupina WTO-a u svom izvješću poziva SAD i Kinu da "nastave ulagati napore kako bi pronašli rješenje prihvatljivo za obje strane". Ta skupina ujedno ističe da se nije očitovala o protumjerama koje je Peking uveo kao odgovor na američke kaznene carine jer "američke vlasti nisu pokrenule postupak" u WTO-u u vezi s tim.