c S
Dnevne novosti

Sporazum o suradnji na EU projektu "Joint SECAP"

17.09.2020 07:05 RIJEKA, 16. rujna 2020. (Hina) - Sporazum o suradnji na EU projektu „Joint SECAP - Zajedničke strategije prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima“ potpisali su u srijedu predstavnici Primorsko-goranske županije, gradova Opatije i Kastva te općina Čavala, Viškova i Matulja.
Riječ je o europskom projektu kojem je svrha proširiti znanje i povećati kapacitet javnih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini kad je riječ o prilagodbi klimatskim promjenama u obalnim područjima. Suradnjom će se ostvariti zajednički akcijski plan energetski održivog razvitka i klimatskih promjena. Na osnovi prikupljenih podataka o zatečenom stanju, u njemu će biti odrednice za provedbu projekata i mjera vezanih uz energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije i prilagodbu učincima klimatskih promjena na razini uključenih jedinica lokalne samouprave.

Primorsko-goranska županija bit će koordinator provedbe aktivnosti, a Regionalna energetska agencija "Kvarner" osigurat će tehničku i stručnu potporu. Projekt "Joint SECAP" provodi se u sklopu Interreg Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014.-2020. Vodeći partner je Sveučilište u Camerinu. Vrijednost projekta je 2,09 milijuna eura, od čega se se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Primorsko-goranske županije za taj je projekt 205.315 eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 174.517 eura. U projektu sudjeluje još osam partnera iz Hrvatske i Italije - ustanove visokog obrazovanja, jedinice lokalne i regionalne samouprave, agencije za energetiku i organizacije civilnog društva.

Župan Zlatko Komadina rekao da je riječ o tome kako sačuvati prirodu, kako prevenirati klimatske promjene i boriti se kako bi se smanjile  štetne posljedica klimatskih promjena. "Imamo iskustva i projekata kojima smo pokazali naše opredjeljenje, od edukacije za projekte energetske obnove i uštede, niz energetskih obnova zgrada škola, ugradnje solarnih sustava na javnim zgradama. Realizirali smo i pripremali projekt najveće sunčane elektrane na otoku Cresu. Gradimo elektropunionice diljem županije, pomažemo lokalnim jedinicama u širenju svijesti o korištenju zelene energije, vjetroelektrana i solarnih sustava te u smanjenju utjecaja fosilnih goriva na okoliš“, rekao je.