c S
Dnevne novosti

Zadar: Uručeni ugovori iz EU socijalnog fonda vriiedni više od 28,6 milijuna

18.09.2020 07:10 ZADAR, 17. rujna 2020. (Hina) - U sklopu poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici" iz Europskoga socijalnog fonda, u Zadru su u četvrtak svečano uručeni ugovori vrijedni više od 28,6 milijuna kuna.
Ugovore su potpisali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

Ugovori se odnose na tri poziva – „Zaželi – program zapošljavanja žena“, „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika - faza I.“ i „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - Faza I.“, a primatelji i nositelji projekata su jedinice lokalne samouprave, centri za socijalnu skrb, poslovni klasteri, udruge i sportski klubovi iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Kako je rekao ministar Aladrović, među potpisanim ugovorima je i 14 ugovora vrijednih više od 15 milijuna kuna za poticanje socijalne uključenosti i jačanje društvenih poduzetnika. "Smatram da je izrazito bitno pružiti podršku onima kojima je potrebna kako bi ih se osnažilo na aktivno sudjelovanje i mijenjanje svoje zajednice na bolje", rekao je Aladrović. Dodao je kako je na tom tragu i projekt „Zaželi“, u sklopu kojega su potpisani ugovori kojima se zapošljava 131 žena, a skrb će dobiti 786 starijih i nemoćnih osoba. "Te brojke su velike i važne, ali još važnije je što projekt dugotrajno nezaposlenima pruža posao, edukaciju i perspektivu, dok našim starijim sugrađanima na ovaj način poručujemo da nisu sami i da ćemo im u ovim teškim vremenima pružiti neophodnu skrb", istaknuo je ministar Aladrović.

U sklopu devet projekata i poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“, za koje su u Zadru potpisani i uručeni ugovori vrijedni 12,1 milijun kuna, zaposlit će se 131 žena koja će u sljedećih godinu dana pružati uslugu potpore za 786 starijih i nemoćnih osoba. Na razini Hrvatske pozivom je predviđeno financiranje zapošljavanja više od 6000 žena koje će raditi na potpori i brizi za oko 36.000 krajnjih korisnika.

Kako je istaknuto na potpisivanju ugovora, to je dosad najveći natječaj koji se financirao u Republici Hrvatskoj iz Europskoga socijalnog fonda – faza I. i II., ukupne vrijednosti više od milijardu i pol kuna. Također, u sklopu trajnog poziva „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“ potpisano je i uručeno 12 ugovora vrijednih 13,6 milijuna kuna, kojim se financiraju aktivnosti društvenih poduzetnika radi jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti, s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja.

Poziv vrijedan više od 100 milijuna kuna obuhvaća i dodjelu državnih potpora i potpora male vrijednosti. Potpisana su i dva ugovora vrijedna 2,9 milijuna kuna u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - Faza I.“, a svrha im je unaprijediti socijalnu uključenost 105 korisnika, od kojih je 65 djece s teškoćama u razvoju i 40 starijih osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti i demencije. Ugovorima je obuhvaćeno i provođenje edukacije za 1821 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i policije koji rade s korisnicima.Na razini Hrvatske pozivom je planirano pružanje socijalnih usluga za više od 10.300 osoba.