c S
Dnevne novosti

Beroš: U tijeku rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene

18.09.2020 07:05 ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjedici Vlade u četvrtak kako je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene na deset dana, dok će samoizlacija i nadalje trajati 14 dana.
"Sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama, zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti te se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon desetog dana ukoliko u zadnja 24 sata nemaju simptome, uz izuzeće osoba koje imaju teže oblike bolesti, pneumoniju, gdje otpust ovisi o kliničkoj procjeni", rekao je Beroš izvješćujući o trenutnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj uz koronavirus.

Dodao je da je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućim procjenama ovih smjernicama u Hrvatskoj. Samoizolacija će zasad ostati 14 dana, iako se i to područje pažljivo prati te će biti u budućnosti predmet rasprava, rekao je.

Beroš je kazao i kako dvije najveće infektološke klinike, zagrebačka i splitska, unatrag tjedan dana bilježe pad broja hospitaliziranih, dok je na razini Hrvatske postotak hospitaliziraih u odnosu na tjedan ranije dva posto veći.Rekao je i kako je od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih 1,68 dok je u svijetu prosjek 3,6. Također, u proteklih tjedan dana broj aktivnih slučajeva se smanjio za gotovo 18 posto.