c S
Dnevne novosti

O sankcijama protiv Bjelorusije na samitu EU-a

22.09.2020 08:06 BRUXELLES, 21. rujna 2020. (Hina) - Čelnici zemalja članica Europske unije razmatrat će ovoga tjedna na samitu u Bruxellesu mogućnost uvođenja sankcija za bjeloruski režim nakon što ministri vanjskih poslova o tome nisu uspjeli postići konsenzus. 
Europska unija je pripremila sankcije za 40-tak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Cipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u ciparskim vodama. U ponedjeljak su ministri vanjskih poslova prije početka službenog sastanka imali radni doručak s bjeloruskom oporbenom čelnicom Svetlanom Tihanovskom.  

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su europski ministri izrazili solidarnost s građanima Bjelorusije. "Iskazali smo veliku solidarnost s građanima Bjelorusije. Razmatrana je i mogućnost sankcija za određeni broj osoba, a za koji dan će Europsko vijeće isto tako razmatrati eventualno uvođenje sankcija Turskoj. Postoji politička volja da se to isto tako napravi i u Bjelorusiji, ali potrebno je stanovito vrijeme", izjavio je Grlić Radman nakon sastanka. "Vidjet ćemo kakav će biti stav čelnika oko Turske, a onda ćemo vidjeti u kojem će pravcu ići sankcije za Bjelorusiju", dodao je Grlić Radman. 

Hrvatski ministar je istaknuo da je EU solidaran sa svojim članicama Grčkom i Ciprom, koje se najviše zauzimaju za sankcioniranje Turske zbog njezinih aktivnosti na istraživanju nafte i plina u istočnom Sredozemlju. "Potrebno je razgovarati. Turska je važan geopolitički akter, članica NATO-a, kandidatkinja za članstvo u EU-u, skrbi za četiri milijuna migranata, koji bi potencijalno mogli krenuti prema Europi. Važno je dati šansu dijalogu, svima je u interesu smanjiti tenzije, da postoji mir i dogovor te svaki jednostrani akt ne može biti pozdravljen", rekao je Grlić Radman. 

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a također su razgovarali i o stanju u Libiji, odnosima s Afričkom unijom te sa zemalja južnog Sredozemlja.