c S
Dnevne novosti

MUP: Tijekom ove godine ubijeno 12 žena, četiri ubili njihovi partneri

23.09.2020 07:15 ZAGREB, 22. rujna 2020. (Hina) - Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri usmrtili njihovi partneri, priopćio je u utorak MUP, ističući da se unatoč povećanju broja kaznenih djela ne možemo govoriti o ukupnom porastu nasilničkih ponašanja između bliskih osoba.

"Zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više se ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva, što je rezultat napora policije u edukaciji prepoznavanja i pravilne kvalifikacije određenih ponašanja kroz kaznenopravnu umjesto prekršajnopravnu reakciju, na koji način počiniteljima šaljemo jasnu poruku o stavu države prema nasilju u obitelji", ističe MUP.

Dodaju da statistički podaci ukazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen 11 posto manji broj počinitelja prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5623 počinitelja, što je za 1133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. "U isto vrijeme jačali smo kaznenopravno zaštitu žrtava. Tako smo u prvih osam mjeseci ove godine evidentirali i procesuirali 1.005 kaznenih djela nasilje u obitelji što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela", kažu u MUP-u.

Sagledavajući sva ponašanja s elementima nasilja počinjena u obitelji, policija je u prvih osam mjeseci 2020. godine zabilježila 9220 kažnjivih radnji, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježila 9483 prekršaja i kaznenih djela što predstavlja pad nasilja u obitelji za 2,7 posto. ''Pad je još izraženiji ukoliko usporedimo samo prekršaje nasilja u obitelji i kaznena djela nasilje u obitelji, tad je vidljiv pad u prvih osam mjeseci ove godine za čak sedam posto. Unatoč povećanju broja kaznenih djela nasilja u obitelji ne možemo govoriti o ukupnom porastu nasilničkih ponašanja između bliskih osoba'', ocjenjuje MUP.

MUP se u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama aktivno uključio u projekt ''Lily'', izradivši novi spot koji je primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškog spola. Naziv projekta i spota simbolično asocira na ime sutkinje zagrebačkog Općinskog suda koja je ubijena 22. rujna 1999. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. Projekt "Lily" ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. diljem Hrvatske sa ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovora u sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama.