c S
Dnevne novosti

EU želi prisiliti tehnološke divove na razmjenu podataka o klijentima - FT

01.10.2020 07:03 LONDON, 30. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija sprema se prisiliti velike tehnološke tvrtke da s manjim konkurentima razmjenjuju podatke o klijentima, izvijestio je u srijedu Financial Times, pozivajući se na preliminarni nacrt „zakona o digitalnim uslugama“.
„Kompanije poput Amazona i Googlea neće moći koristiti podatke prikupljene na platformi... za svoje komercijalne aktivnosti ako ih ne stave na raspolaganje i drugim poslovnim korisnicima koji se bave istim komercijalnim aktivnostima“, izvijestio je FT, citirajući nacrt zakona.

Nacrt europskog zakona upućuje na zaključak da tehnološki divovi na svojim stranicama odnosno platformama možda neće smjeti povlašteno tretirati svoje usluge, na štetu konkurencije, piše FT. Kompanijama se također ne bi smjelo dopustiti da na uređaje poput prijenosnih računala i telefona instaliraju svoje aplikacije kao ni da prisiljavaju druge tvrtke da instaliraju samo njihov softver, citira londonski list iz dokumenta EU-a.

Europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager najavit će do kraja godine stroge nove propise u sklopu tog zakona koji bi također trebao proširiti obaveze i pravnu odgovornost društvenih medija za sadržaj objavljen na njihovim platformama.