c S
Dnevne novosti

Čelnici EU-a pokušavaju riješiti ciparsku blokadu sankcija protiv Bjelorusije

02.10.2020 07:00 BRUXELLES, 1. listopada 2020. (Hina) - Čelnici zemalja članica Europske unije pokušavaju u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu riješiti pitanje ciparske blokade uvođenju sankcija protiv bjeloruskog režima.
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel promijenio je neposredno prije početka samita, koji je počeo u četvrtak, dnevni red tako što je situaciju u istočnom Sredozemlju stavio kao prvu točku. Prema prvotnom planu najprije se trebalo razgovarati o odnosima s Kinom, dok je rasprava o odnosima s Turskom bila predviđena tijekom radne večere.

Cipar blokira uvođenje sankcija protiv odgovornih za izborne prijevare, represiju i nasilje prema prosvjednicima u Bjelorusiji. Nikozija uvjetuje sankcije protiv bjeloruskog režima uvođenjem sankcija protiv Turske, koju optužuje da u ciparskoj isključivoj gospodarskoj zoni provodi istraživanja nalazišta plina. Situacija je iznimno napeta jer Cipar ima potporu Grčke, koja je kao i Turska članica NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je objavio da su Grčka i Turska postigle dogovor o uspostavi mehanizma za izbjegavanje slučajnih sukoba u istočnom Sredozemlju. To bi moglo pomoći diplomatskim naporima koje predvodi Njemačka da se razbije napetost i izbjegne mogući sukob zbog energetskih resursa. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su po dolasku na samit da se za spor između Turske te Grčke i Cipra s druge strane mora naći diplomatsko rješenje.

Turska je za Europsku uniju iznimno važan partner za ublažavanje migrantskog pritiska. Pitanje uvođenja sankcija protiv bjeloruskog režima ponovno je skrenulo pozornost na pravilo jednoglasnosti u Europskoj uniji. Više zemalja članica traži da se ukine pravila konsenzusa kada je u pitanju uvođenje sankcija za kršenje demokratskih načela i vrijednosti u trećim zemljama. Kritičari upozoravaju da EU zbog toga gubi na vjerodostojnosti kada zbog interesa jedne članice nije u stanju donijeti odluku o sankcijama protiv neke treće zemlje, iako te dvije situacije nisu ni na koji način povezane.

Europski čelnici će večeras razgovarati o sukobu u Nagorno Karabahu. U petak su na dnevnom redu jedinstveno tržište, digitalizacija i industrijska politika.