c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor 8. listopada obilježava svoj Dan

07.10.2020 07:30 SABOR
ZAGREB, 6. listopada 2020. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj tjedan, 8. listopada, obilježava svoj Dan, a to će biti prilika podsjetiti se na ulogu koju je Sabor imao kroz povijest, a posebno u stvaranju suverene i samostalne hrvatske države.

Prošle godine 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan. Novim Zakonom o blagdanima utvrđeno je da se 8. listopada obilježava kao spomendan Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Sabor je tu značajnu odluku donio nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog sigurnosnih razloga, svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu u koju se kratko vratio i ovoga proljeća nakon što je potres oštetio njegovu zgradu na Trgu svetog Marka.Jandroković dobro, vratit će se kad ozdraviNa te povijesne trenutke i odluke u četvrtak, 8. listopada na početku saborske sjednice, podsjetiti će potpredsjednik Sabora Ante Sander (HDZ).

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je pozitivan na koronavirus, neće fizički biti na toj sjednici, kao ni potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner koji je u samoizolaciji.  Jandroković je dobro, kod kuće je i ima blage simptome, u Sabor će se vratiti kad ozdravi, doznaje se u Uredu predsjednika.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti pet točaka, glasovanje u petak nije predviđeno. U srijedu će raspravljati o Prijedlogu zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava te izmjenama Zakona o kreditnim institucijama koji su dio paketa mjera za smanjenje rizika kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU.

Podjela sanacijskih ovlasti

Time se, uz ostalo, nastavlja reforma bankovnog sustava Europske unije s ciljem očuvanja njegove otpornosti uz daljnje jačanje sposobnosti banaka da podnesu moguće šokove, očuvanje financijske stabilnosti jačanjem kapitalnih potreba banaka i mjera za poboljšanje njihove kreditne aktivnosti te odnosno smanjivanja opterećenja manjih banaka te poboljšanje kapaciteta za financiranje malog i srednjeg poduzetništva odnosno infrastrukturnih projekata, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Iz tog zakonskog paketa, ministar izdvaja odredbe o podjeli sanacijskih ovlasti. Naime, kako Hrvatska postaje članicom jedinstvenog sanacijskog mehanizma, tako bi Hrvatska narodna banka (HNB) preuzela ovlast sanacijskog tijela za kreditne institucije, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) sanacijskog tijela za investicijska društva, a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) je tijelo koje vodi nacionalni sanacijski fond, upravlja fondom osiguranja depozita i ovlaštenja za provedbu stečaja i likvidaciju banaka.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i izvješća o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prošloj godini.