c S
Dnevne novosti

Veliki 'kršitelji' Kina i Rusija izabrani u UN-ovo Vijeće za ljudska prava

14.10.2020 07:00 NEW YORK, 13. listopada 2020. (Hina/dpa) - Kina i Rusija dvije su od 12 zemalja izabrane u utorak u UN-ovo Vijeće za ljudska prava što je razljutilo skupine za ljudska prava koje te dvije nacije nazivaju "najvećim kršiteljima". 
Saudijska Arabija, još jedan kandidat čijem su se izbori aktivisti protivili, nije uspjela osvojiti jedno od 15 upražnjenih mjesta u tijelu od 47 članica na izborima održanima u sjedištu Opće skupštine UN-a u New Yorku. Većina zemalja kandidatkinja nije imala protukandidata, a Rusija je jedna od njih. Kina i Saudijska Arabija natjecale su za mjesta u skupini Azije i Pacifika u kojoj se pet država kandidiralo za četiri upražnjena mjesta. "Neuspjeh Saudijske Arabije da osvoji mjesto u Vijeću za ljudska prava dobar je podsjetnik da je potrebno više kandidata. Da je bilo još kandidata, Kina, Kuba i Rusija možda bi također izgubile", rekao je  Louis Charbonneau, direktor organizacije Human Rights Watch (HRW). "Nekonkurentno natjecanje poput ovog pretvaraju ovaj svjetski izbor u lakrdiju", rekao je Charbonneau i naglasio "serijski kršitelji ljudskih prava ne bi trebali biti nagrađeni mjestom" u Vijeću

."Izbor ovih diktatura za UN-ove suce za ljudska prava je kao da skupinu piromana zaposlite u vatrogasnoj brigadi", upozorio smatra Hillel Neuer, izvršni direktor iz UN Watch, skupine za ljudska prava iz Ženeve. "Logički je apsurdno i moralno opsceno" za UN da izabere Kinu koja je kritizirana zbog postupanja prema etničkim manjinama i gušenja sloboda u Hong Kongu. Prošli tjedan, 40 država izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" u UN-u zbog masovnog zatvaranja ujgurskih muslimana u logore u zapadnokineskoj pokrajini Xinjiang. Saudijska Arabija i Rusija optužene su za gušenje oporbe u vlastitim domovinama i za upletanje u ratove u Jemenu i Siriji. "Saudijska Arabija pogubila je 184 ljudi u 2019. godini. Rusija ubija novinare i truje disidente. Kuba je policijska država", kaže Neuer.

Kuba, Bolivija i Meksiko preuzele su tri raspoloživa mjesta u Vijeću za ljudska prava koja pripadaju skupini Latinske Amerike i Kariba.Kina, Nepal, Pakistan i Uzbekistan dobili su mjesta u regiji Azije i Pacifika. Obala Bjelokosti, Gabon, Malavi i Senegal izabrani su skupini afričkih država. Velika Britanija i Francuska također su izabrane, a Rusija i Ukrajina osvojile su upražnjena mjesta u skupini istočne Europe. Novim člancima mandat počinje u siječnju i traje tri godine. Članice Vijeća trebale bi poštivati najviše standarde ljudskih prava. Sjedinjene Države napustile su to UN-ovo tijelo 2018. nazivajući ga bijednim braniteljem ljudskih prava.