c S
Dnevne novosti

Sabor nastavlja rad, raspravit će šest točaka

14.10.2020 07:25 ZAGREB, 13. listopada 2020. (Hina) - Hrvatskim saborom, koji nastavlja rad, u srijedu će ponovno predsjedati njegov predsjednik Gordan Jandroković kojem je početkom listopada bila potvrđena zaraza koronavirusom, pa nije dolazio u Sabor.
Predsjednik je ozdravio, dobro je i u srijedu će voditi sjednicu, potvrđeno je iz Ureda predsjednika. Potpredsjedničkim obvezama vraća se i akademik Željko Reiner koji je bio u samoizolaciji zbog bliskog kontakta s pozitivnom osobom. U samoizolaciji sam bio 14 dana, simptome nisam imao, pozitivan nisam bio, rekao je akademik Reiner Hini.

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti šest točaka, od čega tri u srijedu – dopune Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU te izvješća o radu probacijske službe i o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova u prošloj godini.

O zatvorima i kaznionicama

Ministar pravosuđa i uprave izvijestio je kako su ukupni kapaciteti u kaznionicama i zatvorima bili namijenjeni za 3919 zatvorenika, a da je kroz sustav prošlo ukupno 12600 zatvorenika različitih formalno pravnih statusa. „Evidentan je stalan porast broja istražnih zatvorenika. Povećanje u 2019. godini možemo povezivati s povećanjem istražnih zatvorenika kojima je izrečena mjera istražnog zatvora radi počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u  Hrvatskoj, drugoj državi članici EU  potpisnici Schengenskog sporazuma“ izjavio je ministar Malenica kad je na Vladi predstavljao Izvješće.

Obrazlažući Izvješće o radu probacijske službe, Malenica je rekao da je prošle godine zaprimljeno 3825 novih predmeta, a završeno ih je 3873, te da su osobe uključene u probaciju odradile ukupno 610 000 sati rada za opće dobro.  Ministar je objasnio i kako se dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji osigurava provedba Uredbe iz studenoga 2018. o priznavanju naloga za zamrzavanje naloga za oduzimanje koji se primjenjuje u državama članicama Unije od 19. prosinca 2020. godine. Tim zakonskim prijedlogom propisana su nadležna tijela županijskih sudova za primanje, priznavanje i za izdavanje naloga o zamrzavanju i nalogu o oduzimanju, kazao je ministar.  

Nakon što je u ponedjeljak, zbog napada na Banske dvore, bio otkazao sve aktivnosti, Sabor se vraća radu uobičajenom za doba pandemije. Novost je da novinarske ekipe automobilom više neće moći na Markov trg, imat će pristupne točke u blizini Trga.