c S
Dnevne novosti

Počelo suđenje za vođenje IT centra kojim se koristio darknet

20.10.2020 07:00 BERLIN, 19. listopada 2020. (Hina) - U Trieru je u ponedjeljak počelo suđenje protiv osmorice muškaraca optuženih da su pokrenuli tzv. kibernetički bunker s računalima preko kojih su se obavljali ilegalni poslovi u tzv. darknetu.
Optuženi od 25 do 60 godina sudjelovali su u više od 249.000 kaznenih djela i manipulirali IT sustavima. Većina počinjenih delikata odnosi se na trgovinu drogom, piše u optužnici. Prvooptuženi Herman X., nizozemski državljanin, je preko jedne zaklade 2013. kupio bunker njemačkih oružanih snaga u mjestu Traben-Trarbach i u njemu, zajedno s još trojicom optuženih pokrenuo računalni centar. Neki od optuženih su povremeno i živjeli u bunkeru.

Optuženi su surađivali s platformama za prodaju na tzv. darknetu, dijelu interneta koji nije dostupan običnim programima za pretraživanje interneta. Među tim su platformama "Wall Street Market“ i "Fraudsters“ koje su prodavale robu poput lažnih putovnica.

Prvooptuženi tvrdi kako mu računalni centar nije služio za ilegalne poslove nego da je ondje radio na novoj aplikaciji. Ostali se brane da nisu znali za koje poslove njihovi korisnici koriste njihova računala. Suđenje bi, zbog opsežnog dokaznog materijala, trebalo trajati do kraja sljedeće godine.