c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud ukinuo odluku o izručenju britanskog zviždača Monaku

22.10.2020 07:15 ZAGREB, 21. listopada 2020. (Hina) - Vrhovni sud ukinuo je u srijedu prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Dubrovniku kojim je određeno izručenje zviždača Jonathana Taylora Monaku radi suđenja zbog pokušaja iznude.
Najviši sud je, ne navodeći Taylorov identitet, priopćio da je prihvatio žalbu izručenika i ukinuo prvostupanjsko rješenje dubrovačkog Županijskog suda kojim je utvrđeno da su uspunjene zakonske pretpostavke za njegovim izručenjem Kneževini Monako. Vrhovni sud ističe da je izručenik državljanin Ujedinjenog Kraljevstva koji je uhićen u Hrvatskoj jer je za njim raspisana međunarodna potraga na temelju naloga istražnog suca na prvostupanjskom sudu u Monaku, a radi vođenja kaznenog postupka zbog pokušaja iznude.

Sud je precizirao kako se Taylor tereti da je u Monaku, Singapuru i Velikoj Britaniji tijekom 2013. i 2014. pokušao ucjenjivati poslodavca pisanim prijetnjama ili verbalnim otkrivanjem. Pritom se navodno koristio prijetnjama da će otkriti podatke i informacije koje se donose na ulogu korporacije u kojoj je bio zaposlen u međunarodnom slučaju korupcije.

''Vrhovni sud smatra da za pravilnu odluku treba provjeriti hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo izdati europski uhidbeni nalog. Premda je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju, u tijeku je tzv. prijelazno razdoblje u kojem se primjenjuje pravo Europske unije, pa stoga treba primijeniti pravni standard prema kojem je država članica Europske unije koja odlučuje o izručenju radi progona stranca koji je građanin Europske unije ili za koga se primjenjuje pravo Europske unije, dužna o zahtjevu za izručenje obavijestiti državu čiji je izručenik državljanin'', priopćio je najviši sud.

Vrhovni sud je dodao kako smatra da je nužna razmjena informacija s Ujedinjenim Kraljevstvom čiji je izručenik državljanin i da će u ponovljenom postupku prvostupanjski sud putem nadležnih tijela Republike Hrvatske žurno izvijestiti Ujedinjeno Kraljevstvo i zatražiti očitovanje u odnosu na izručenje njegovog državljana Monaku kao državi izvan područja Europske unije. ''Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne zatraži predaju svog državljana radi kaznenog progona, prvostupanjski će sud donijeti novu odluku vezanu uz zahtjev Kneževine Monako o izručenju radi kaznenog progona. Tada će ponovno provjeriti postojanje zakonskih uvjeta za izručenje. Ako je Ujedinjeno Kraljevstvo zainteresirano za predaju svoga državljanina, europski uhidbeni nalog ima prednost pred zamolbom za izručenje treće države odnosno Kneževine Monako'', zaključio je u odluci Vrhovni sud.

Britanski odvjetnik Jonathan Taylor je uhićen temeljem naloga Interpola krajem srpnja u dubrovačkoj zračnoj luci pri dolasku na godišnji odmor. Taylor tvrdi da mu se žele osvetiti jer je 2012. godine razotkrio višemilijunsku prijevaru tvrtke smještene u Monaku.