c S
Dnevne novosti

ZAMP očekuje 50 milijuna kuna manje autorskih prihoda nego lani

29.10.2020 07:00 ZAGREB, 28. listopada 2020. (Hina) - Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec očekuje da će naplata autorskih prava za glazbenike do kraja godine pasti između 20 i 30 posto, što znači da će u 2020. biti oko 50 milijuna kuna manje autorskih prihoda nego lani.
"Pandemija korone pretvorila se u nezapamćenu krizu po sve kreativce. Posebno je velik pad autorskih prihoda u području javne izvedbe i priopćavanja glazbe. On u Hrvatskoj do sad iznosi 43 posto u odnosu na prošlu godinu, jer se taj segment odnosi na koncerte, priredbe i prihode od poslovnih korisnika glazbe iz ugostiteljskog sektora", ističe Marčec.

Kao dobru vijest izdvojio je da su zasad prihodi od drugih izvora, uključivši medije, digitalne servise i prihode iz inozemstva još uvijek blizu onima prethodnih godina. "No, vjerojatno ćemo 2020. završiti s 50 milijuna kuna autorskih prihoda manje nego godinu iza nas", istaknuo je Marčec. Pad prihoda ocijenio je kao velik izazov za nastavak rada, a najavio je i 8. Međunarodnu autorsku kreativnu konferenciju MAKK koja će se održati online u zadnjem tjednu studenog. "Pozivam sve kreativce da je prate i sudjeluju, jer solidarnost i razumijevanje novih pravila poslovanja su nam u ovom vremenima potrebniji nego ikad", zaključio je Marčec.

Iz ZAMP-a poručuju i kako će autorski prihodi od prodaje licenci za korištenje glazbenih, audiovizualnih, dramskih i književnih djela te djela vizualnih umjetnosti u svijetu vjerojatno ove godine pasti za ogromnih 35 posto. Prema najnovijem Izvješću o globalnim prihodima Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC), riječ je o 3,5 milijarde eura izgubljenog prihoda za kreativce, temeljenog na autorskim pravima.