c S
Dnevne novosti

DZNAP: Pravična naknada za fotoreportere, fotografija vrijedi koliko i tekst

02.11.2020 07:15 ZAGREB, 30. listopada 2020. (Hina) - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) izvijestilo je u petak da je sklopljen novi ugovor s press clipping agencijama, kojim je prvi put ostvarena isplata pravične naknade fotoreporterima jer fotografija vrijedi jednako koliko i novinarski tekst.

''DZNAP je izborio naknade za fotoreportere u kolektivnoj zaštiti autorskih prava - prvi put u Hrvatskoj oni će dobiti naknadu za distribuciju fotografija od press clipping agencija'', ističe Društvo u priopćenju. U petak je sklopljen novi Ugovor o uvjetima i naknadama za korištenje programskih sadržaja medija sa sve tri press clipping agencije, čime je regulirana isplata naknada za distribuciju novinarskih i fotografskih autorskih djela. DZNAP ističe da je prethodni ugovor s press agencijama bio raskinut 31. prosinca 2019. upravo zbog monetiziranja naknada za fotoreportere.

''Kolege fotoreporteri koji su dosad bili izostavljeni iz raspodjele naknada u kolektivnoj zaštiti autorskih prava konačno su dobili pravičnu naknadu - prema novom ugovoru jedna fotografija vrijedi jednako koliko i jedan tekst'', kaže predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner. ''S današnjim smo datumom monetizirali jedno novo kolektivno pravo'', poručuje Wiesner i najavljuje da će prve naknade fotoreporterima biti isplaćene početkom 2021. za autorska djela distribuirana u 2020., istodobno kad i naknade novinarima.

Nakladnici, s kojima DZNAP dijeli naknade od kolektivne zaštite, pozdravljaju dogovor i adekvatno plaćanje iskorištavanja autorskih prava, dodala je. ''Iza nas su iscrpljujući pregovori s press clippinzima, koji su trajali više od godinu dana, i to u godini koja je iznimno teška za sve, pa smo u jednoj fazi čak zatražili i vanjsku arbitražu. No, vjerujemo da smo ugovorom, koji je sklopljen na pet godina, postigli adekvatnu zadovoljštinu za autore i nakladnike s jedne strane te dugoročnu poslovnu stabilnost i usklađenost sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima za agencije s druge strane'', rekla je predsjednica DZNAP-a.